Hlavní obsah

Znásilnění kolegyně na služebně? Jsem čestný muž, hájil se strážník u soudu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dlouhé měsíce musela podle vyšetřovatelů snášet nevhodné chování svého nadřízeného jedna z brněnských strážnic. Od oplzlých řečí měl strážník postupně přejít k činům — kolegyni údajně osahával nebo se snažil dostat se jí pod spodní prádlo, přičemž využíval své fyzické převahy i nadřízeného postavení. Případem se nyní zabývá brněnský městský soud. Obžalovanému, který vinu odmítá, hrozí za znásilnění až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sexuální útoky muže, který pracoval jako dozorčí revíru a zastával i vysoký post v odborářské organizaci, musela žena podle obžaloby snášet od konce roku 2012 až do loňska.

„Využíval svého nadřízeného postavení a s cílem se sexuálně uspokojit několikrát měsíčně atakoval poškozenou, strhával ji k sobě na klín, osahával na prsou a přirození, kousal do ucha, opakovaně se k ní zezadu tiskl a chytil ji za prsa nebo ji povalil na stůl a nalehl na ni, jednání zanechal, až když byl vyrušen některým z dalších strážníků. K tomu říkal, že jej nikdo nemůže vyhodit,“ uvedl v obžalobě státní zástupce.

Dnes už bývalý bachař u strážníků nepracuje.

„Když jsme se dozvěděli o existenci podezření ze sexuálního obtěžování, provedli jsme interní šetření, z něhož vyplynulo, že se obžalovaný dopustil závažných porušení povinností, a proto dostal výpověď,“ poznamenal mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Nepohodlný odborář

Sám obžalovaný celý případ vnímá jako spiknutí proti své osobě. „Jsem slušný a čestný muž, ničeho jsem se nedopustil, nikdy bych nic neudělal proti vůli jakékoli ženy. Za dobu působení u městské policie jsem si nadělal řadu nepřátel, jako odborový pracovník jsem se zasazoval o práva zaměstnanců a s postupem času jsem se stal nepohodlným,“ začal svoji výpověď.

Se strážnicí měl prý dlouhodobě špatný vztah, neboť ji ze své pozice často kritizoval například za špatné ustrojení — prý měla moc rozepnutých knoflíčků na blůze u uniformy. „Byla problémová, flirtovala se strážníky, a dokonce i s romským asistentem prevence. Lidé, kteří svědčí proti mně, jsou její kamarádi nebo lidi z vedení,“ vysvětloval.

U soudu pomlouval kolegy

Na strážnících vypovídajících proti němu pak nenechal nit suchou. Svědkyni z řad svých bývalých kolegů označil za promiskuitní alkoholičku, další kolega zase prý v práci spal, jiná nadávala na nadřízené, další prý „všechno ví a ke všemu musí mluvit, a to chodí do bordelu a viděli ho i s romskými ženami“.

„Policejní vyšetřovatel proti mně postupoval šikanózně, nařídil mi i sexuologické vyšetření a tím se jako slušný člověk cítím ponížen. Přišel jsem i o zbrojní průkaz. Svědčí proti mně osoby, se kterými jsem měl negativní vztah, je to pokus o moji likvidaci,“ dodal .

Případ bude u soudu pokračovat v září, soudce Ondřej Klusák jednání odročil, aby mohli být vyslechnuti znalci a další svědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám