Hlavní obsah

Znalecké razítko získali díky lajdáctví úředníka

Naprosto nekompetentní provedení agendy soudních znalců a tlumočníků, kterou vykonával ledabyle a v rozporu s předpisy. Takový je podle zjištění Práva závěr detektivů protimafiánského útvaru, kteří přes dva roky prověřovali zaměstnance Krajského soudu v Českých Budějovicích Jiřího Ř. (69) pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trestní oznámení na úředníka podala předloni v listopadu šéfka resortu spravedlnosti Marie Benešová na základě výsledku ministerské kontroly.

Kontrola mimo jiného odhalila, že Jiří Ř. umožnil získat znalecké razítko desítkám zájemců, kteří pro to neměli potřebné vzdělání, znalosti nebo zkušenosti. Naopak fungujícím znalcům zase v několika případech bezdůvodně pozastavil činnost či jim oprávnění rovnou zrušil.

Polil jsem ji benzínem a zapálil, přiznal se muž k vraždě v zahrádkářské kolonii v Praze

Krimi

Audit dále zjistil, že Jiří Ř. neřešil ani stížnosti na znalce, u kterých existovalo podezření, že jednají v rozporu se zákonem. To podle kontrolorů vedlo ke stavu, kdy znalci a tlumočníci mohli na tuto benevolenci hřešit a pokračovat tak v nekalých praktikách, zatímco stěžovatelé neměli žádné zastání.

Potrestán ale nakonec Jiří Ř. nebude. Šéfka státního zastupitelství v Klatovech Jiřina Vítovcová Právu potvrdila, že policisté případ odložili. Nepodařilo se jim totiž prokázat subjektivní stránku trestného činu, tedy že by úředník za zvýhodnění uchazečů dostal něco do kapsy, nebo naopak chtěl některému ze znalců úmyslně uškodit.

Pravidelné odměny

Počet adeptů, kteří nesplňovali patřičná kritéria, a přesto byli na doporučení Jiřího Ř. jmenováni předsedou krajského soudu znalci, překročil sedmdesátku. „Nicméně se nejednalo o naprosto nekompetentní osoby, které by byly nezpůsobilé k podávání kvalitních znaleckých posudků,“ konstatovali policisté. Nezjistili ani, že by neoprávněně jmenovaní znalci podávali nesprávné, vadné nebo tendenční posudky.

Ústavní soud odmítl nárok na miliardu po CS Fondech

Krimi

Způsob práce Jiřího Ř. vyšetřovatelé označili za lajdácký. „Byl naprosto nekompetentní osobou, která jako správní orgán měla samostatně na starosti výkon celé agendy soudních znalců a tlumočníků od roku 2006. Jednal v důsledku neznalosti, nedůslednosti a laxního přístupu ke svým povinnostem,“ stojí v usnesení o odložení případu.

Policisté mu vytýkají například to, že zcela rezignoval na ověřování podkladů, které mu se žádostí o jmenování znalce uchazeči předkládali.

Vzhledem k tomu, že byl Jiří Ř. pravidelně odměňován za dosahované velmi dobré pracovní výsledky, měl podle policistů zřejmě pocit, že svoji práci odvádí perfektně. Na zvýhodněné znalce žádné přímé nebo zprostředkované vazby prý neměl. Podle zjištění Práva nechal Jiří Ř. jmenovat znalcem i svého syna, který rovněž nesplňoval podmínky.

Žena s falešnou plnou mocí prodala pozemky svého otce, podvod odhalil katastr

Krimi

Jak se k celé záležitosti staví samotný úředník, policisté nezjistili. Kvůli dlouhodobě špatnému zdravotnímu stavu ho totiž nemohli vyslechnout.

„Neměl jsem důvod mu nevěřit. Dlouhá léta jezdil na různá školení, proto jsem předpokládal, že zná perfektně metodiku, kterou v této oblasti ministerstvo spravedlnosti vydalo. Nepodezíral jsem ho z žádných nepravostí, nebyl k tomu důvod,“ reagoval na případ bývalý šéf českobudějovického krajského soudu Milan Tripes.

O průšvihu v agendě znalců se dozvěděl až od ministerských úředníků. V té době už podle něj začalo ministerstvo odebírat neoprávněně získaná znalecká oprávnění.

Matka nepředávala dceru, dostala podmínku

Krimi

„Z mé strany tak už nebylo zapotřebí provádět nápravu. S úředníkem jsem jen řešil, kdy ukončí pracovní poměr. Za této situace jsem považoval za nevhodné, aby tady dál zůstal. Já jsem se ale pak na konci roku 2019 ze zdravotních důvodů vzdal funkce a můj nástupce se s ním dohodl na odchodu dohodou na jaře 2020,“ uvedl dále Tripes.

K pochybení nedošlo

Vyšetřovaný úředník byl podle Tripese jediným, kdo agendu znalců a tlumočníků na soudu obhospodařoval. „Já bych ho nepodezíral z nějakého nekalého úmyslu. Vidím to spíš tak, že se ocitl už na konci svých sil. On sám se mi za to omluvil,“ uzavřel Tripes.

V jeho případě vyšetřovatelé rozhodli, že k žádnému pochybení nedošlo. „Jeho rozhodovací činnost byla vázána na přípravu podkladů od Jiřího H., na jehož erudici jakožto dlouholetého referenta agendy znalců a tlumočníků spoléhal,“ uzavřela policie.

Daňové úniky za desítky milionů, tvrdí policie. Soud poslal čtyři lidi do vazby

Krimi

Šéf komory soudních znalců Vladimír Vácha už dříve prohlásil, že byl případem naprosto zděšen. „Standardně to funguje tak, že zasedne kolegium poradního sboru příslušného předsedy krajského soudu, které z odborného hlediska rozhoduje, zda žadatele na jmenování znalce doporučí, či nikoli. Prověřený pracovník soudu pak výstup z toho jednání pouze administruje,“ uvedl Vácha.

Potvrdil, že je to vůbec poprvé, co zaběhnutý mechanismus někdo tímto způsobem obcházel. „To mně přijde naprosto zvrácené, aby výběr znalce stál na úředníkovi. Tady vlastně neexistovala žádná kontrola,“ re­agoval Vácha. Upozornil na to, že od letošního roku veškerou agendu znalců a tlumočníků přebralo ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám