Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl nárok na miliardu po CS Fondech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Investiční společnost Akro neuspěla se svým nárokem na náhradu škody ve výši 1,1 miliardy korun v kauze vytunelovaných CS Fondů. Její stížnost totiž v úterý zamítl Ústavní soud (ÚS) s tím, že stát, po němž se společnost peněz domáhala, nenese v případu odpovědnost.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Škoda měla vzniknout už v roce 1997 nesprávným postupem notáře, jehož zápis umožnil změnu ve vedení CS Fondů a vytvořil předpoklady pro vyvedení peněz do zahraničí.

Několik lidí bylo v souvislosti s tím již odsouzeno, ovšem společnost Akro spravující CS Fondy náhradu škody nikdy nevysoudila.

Společnost ve stížnosti tvrdila, že odpovědnost za činnost notáře by měl nést stát. Podle senátu se soudcem zpravodajem Jaromírem Jirsou ale nebyl důvod k zásahu.

Vytunelované CS Fondy: Firma vrátila sporné dvě miliardy, stát chce dalších 700 milionů

Ekonomika

„Za danou konkrétní činnost notáře, od níž stěžovatelka vznik odpovědnosti státu odvozovala, stát odpovědnost nenesl, nenese ji ani podle současné úpravy,“ konstatoval Jirsa.

V roce 2012 investiční společnost Akro v jiné větvi sporu vysoudila 2,1 miliardy korun jako náhradu škody za to, že stát nedokázal zabránit vytunelování fondů.

Kauza CS Fondy: Akro podalo ve sporu o vracení 2,1 miliardy ústavní stížnost

Ekonomika

Ministerstvo peníze zaplatilo na konci roku 2012. Justice ale později dospěla k závěru, že nárok byl už promlčený. V následném sporu proto nařídila peníze vrátit jako bezdůvodné obohacení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám