Hlavní obsah

Zhrzený muž chtěl upálit expřítelkyni i sebe, dostal 17 let vězení

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Loni na podzim se Miroslav Tomeš (50) z Rotavy na Sokolovsku pokusil zavraždit svoji o 14 let mladší expřítelkyni. Polil ji i sebe benzinem s tím, že oba zapálí. Život ženě zachránilo to, že ona i její partner, kteří byli uzamčeni v automobilu, omdleli z výparů a pak je našla policie. Krajský soud v Plzni poslal Tomeše ve čtvrtek na 17 let do věznice s ostrahou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miroslav Tomeš u plzeňského soudu

Článek

Soud neměl pochybnosti o tom, že obžalovaný plánoval nejen svoji sebevraždu, ale i vraždu bývalé partnerky. „Vyplynulo to jak z jeho chování před činem, tak i během něj. Z jeho agresívního jednání a útokem na poškozenou je zřejmé, že byl odhodlán ji zabít,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková. Podle ní nakonec neškrtl jen díky tomu, že omdlel v důsledku narkotizačních účinků benzínových výparů.

Podle státní zástupkyně Tomeš plánoval sprovodit bývalou partnerku ze světa zvláště trýznivým způsobem. „Nedokázal se vyrovnat s rozchodem,“ uvedla žalobkyně Václava Brýdová.

Tomeš podle svých slov věřil v lásku své přítelkyně, než zjistil, že je pro ni jen sexuální hračkou. Hájil se tím, že cílem jeho počínání bylo provést sebevraždu. „Zradil mě člověk, kterému jsem věřil,“ uvedl před soudem Tomeš. Podle něho jej přítelkyně utvrzovala v tom, že je její miláček, ale ve skutečnosti to prý u ní byla neukojitelná sexuální touha.

Když vyšla ven venčit psa, chytil ji a natlačil do auta. Potom s ní odjel do lesa, kde jí řekl, že je to jejich konec.
státní zástupkyně

„Já jsem si plnil povinnosti na všech frontách. Pak z ní vylezlo, že jsem byl jejím sexuálním otrokem. Prostě mě zneužívala,“ prohlásil Tomeš.

BEZ KOMENTÁŘE: Zhrzený muž chtěl upálit expřítelkyni i sebe, hrozí mu výjimečný trestVideo: Patrik Biskup, Právo

Dostal se prý do stresu a už to přestal zvládat. „Začal jsem přemýšlet o sebevraždě. Janu jsem z toho chtěl vynechat, nikdy jsem neusiloval o její život. Polil jsem ji benzínem, bil ji, ale neuměl bych ji zabít,“ tvrdil obžalovaný.

Nasadil jí pouta

„Chtěl jsem, aby Jana byla svědkem toho, jak shořím, aby si pamatovala, jak odrovnává chlapy. Polil jsem nás benzínem, a pak už si nic nepamatuju,“ doplnil Tomeš.

Osudný den 14. října Tomeš odjel k jejímu bytu, kde na ni číhal. „Když vyšla ven venčit psa, chytil ji a natlačil do auta. Potom s ní odjel do lesa, kde jí řekl, že je to jejich konec, že už nic řešit nebudou a že to jednoduše ukončí,“ pokračovala státní zástupkyně s tím, že předtím se ještě popral se svědkem, který mu chtěl zabránit v odjezdu. „Přiložil mu k hlavě perkusní revolver s tím, že ho zastřelí,“ doplnila státní zástupkyně.

Auto našli policisté v leseVideo: Policie ČR

Ženě pak nasadil pouta, která uchytil k volantu. „Ji a sebe polil benzínem z připraveného kanystru a vytáhl zapalovač se slovy, že to teď bude rychlé. Na prosby poškozené, aby ho nezapaloval, ji praštil do obličeje s tím, že už se o tom nebude dohadovat,“ řekla Brýdová.

Upadli do bezvědomí 

Podle ní zabránila záměru připravit ženu o život uhořením obžalovanému skutečnost, že v důsledku narkotizačních účinků odpařeného benzínu při vdechování v uzavřeném vozidle došlo u obou ke ztrátě vědomí, která trvala až do doby, než je objevila policie.

„Žena prožívala intenzívní strach, pocity naprosté bezmoci, hrůzu a mimořádně vystupňované útrapy. Nakonec skončila v péči psychiatrů,“ upozornila státní zástupkyně.

Tomeš připustil, že se žena všemocně bránila. „Pořád ječela, kopala kolem sebe. Musel jsem jí dát ty pouta. Když pak začala zase říkat ty lži, jak jsem její veliká láska, tak jsem to už nevydržel a chrstnul na ni benzin z kanystru. Sám jsem se také polil a sedl si k ní do auta. Oba jsme brečeli, odprošovali se navzájem. Říkala, že odvolá trestní oznámení, které na mě předtím podala. Chtěl jsem ji pustit, ale nemohl jsem najít klíčky od pout,“ dodal Tomeš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám