Hlavní obsah

Požár v Českém Švýcarsku se rozšířil. Evakuovali turisty ze soutěsek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřensko
Aktualizováno

Rozsáhlý požár lesa v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku, který od nedělního rána likvidují desítky hasičů, se rozšířil. Plameny zasáhly další plochu velkou zhruba čtvrt hektaru. Hasiči evakuovali desítky turistů ze soutěsek, na místě zasahuje vrtulník. Podle správy parku je příčnou požáru zřejmě lidská nezodpovědnost.

U požáru v Českém Švýcarsku zasahují i letadla s vodou, plní se na letišti ChřibskáVideo: Václav Danita, JSDH Krásná Lípa

 
Článek

„Z preventivních důvodů evakuujeme lidi ze soutěsek. Požár se rozšířil a šíří se právě směrem k soutěskám," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Faják.

Evakuace se postupně týkala zhruba 100 lidí, soutěsky pak byly pro veřejnost uzavřeny.

Požár nejdřív v neděli ráno vypukl v rokli Malinový důl a zasáhl zhruba sedm hektarů porostu v oblasti mezi Hřenskem a turisticky oblíbenou Pravčickou bránou. Informaci o něm dostala správa parku od stráže přírody ze sousedního německého Saska.

Hasiči v 13:30 oznámili, že se jim požár podařilo dostat z větší části pod kontrolu, krátce před 16. hodinou ale našli na Hřensku další ohnisko hoření. Faják uvedl, že se plameny zřejmě rozšířily z původního místa a zasáhly nově plochu o velikosti zhruba čtvrt hektaru.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasiči se při požáru v Českém Švýcarsku potýkali s náročným skalnatým terénem v lese

Kvůli rozsahu požáru hasiči již dopoledne vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu a kromě 26 jednotek požárníků nasadili do akce také policejní vrtulník a hasičské letadlo, s nimiž se shazuje voda ze vzduchu. Požár zasáhl těžko přístupný skalní terén, do kterého nastoupila speciální lezecká skupina.

Rozsáhlý zásah se dotkl i dopravy, policie uzavřela silnici z Hřenska do Mezní Louky, uzavřené je rovněž parkoviště Nad Klepáčem.

Foto: SDH Hřensko - Jan Košík

Požár v Malinovém dole v Českém Švýcarsku

Foto: Václav Danita, JSDH Krásná Lípa

U požáru zasahují i letadla s vodou, plní se na letišti Chřibská.

V širším okolí, například v obcích Arnoltice, Dolní Žleb a dalších, je cítit kouř. Podle mluvčího správy NP České Švýcarsko Tomáše Salova je kouřová stopa viditelná z míst s dalekým výhledem. Podle svědectví fotoreportéra ČTK je kouř viditelný i ze vzdušnou čarou zhruba 12 kilometrů vzdáleného Děčína.

K požáru dorazil také Robert Mareš, místostarosta obce Hřensko, ve které žije asi 300 obyvatel, jde však o oblíbené rekreační místo s velkým počtem turistů.

„Naštěstí vítr fouká na opačnou stranu, takže žádný kouř k nám nejde. Opatření pro lidi jsme tedy nevydávali," řekl Mareš.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Požár v náročném terénu v Národním parku České Švýcarsko

Škoda zatím odhadnuta nebyla a známá zatím podle mluvčího hasičů Fajáka není ani příčina vzplanutí. Událost se obešla bez zranění, uvedl mluvčí s tím, že zásah potrvá podle odhadu nejméně dva dny.

Mluvčí správy parku ohledně příčiny počítá s lidskou nedbalostí. Ve hře může být například v horkém počasí nezodpovědné založení táboráku.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Kouř z rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku byl viditelný z širokého okolí

„Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost, například úder blesku, která by mohla vést ke vzniku ohně," řekl Salov.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasiči likvidovali rozsáhlý požár v náročném lesním terénu v Českém Švýcarsku

Reklama

Související témata:

Související články

Od ohniště vzplál les ve skalách na Broumovsku

Nepřístupný terén a tropické počasí ve čtvrtek komplikovaly hasičům likvidaci lesního požáru na Broumovsku. Plameny se šířily v prudkém stoupání ve skalách....

Výběr článků

Načítám