Hlavní obsah

Na Domažlicku hoří les, hasiči museli nasadit vrtulník

Desítky hasičů zasahují u požáru lesa nedaleko Blížejova na Domažlicku. Podle zjištěných informací se oheň ani po dvou hodinách nepodařilo lokalizovat, a tak na místo vyrazil vrtulník.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Při požáru lesa nedaleko Blížejova na Domažlicku zasahují desítky hasičů. Událost komplikuje špatný terén i vedro.

Článek

Událost komplikuje špatný terén i vedro. „Jsou tam větvě, hrabanka, popadané stromy, takže pro kolegy je zásah obtížný, navíc je opravdu velké horko,“ popsal situaci za krajské hasiče Michal Holeček.

Velitel vyhlásil třetí stupeň poplachu. Požár zatím zasáhl zhruba hektar lesa. Na místě je aktuálně 16 hasičských jednotek.

„Zřídili jsme čerpací stanoviště nedaleko Blížejova a kyvadlově dopravujeme vodu na požářiště. Stále se nám ale nedaří požár lokalizovat, a tak jsme povolali vrtulník se speciálním hasicím vakem,“ doplnil krátce po půl sedmé večer Holeček.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Při požáru lesa nedaleko Blížejova na Domažlicku zasahují desítky hasičů. Událost komplikuje špatný terén i vedro.

Les se nachází zhruba kilometru od Blížejova, tamějším obyvatelům by tedy nemělo hrozit žádné nebezpečí.

„Plameny už nevidíme, pouze dým. Ohniska jsme našli. Stále ovšem hrozí, že oheň se rozšíří. Je to problematický zásah,“ uvedl dronař Josef Navrátil ze Správy informačních technologií města Plzně.

Ten počítá s tím, že lokalitu bude s kolegou monitorovat ještě celou noc. Také Holeček předpokládá, že zásah potrvá dlouho, možná až zítřejších ranních hodin.

Hasiče na Olomoucku zaměstnaly požáry techniky a aut

Požáry zaměstnaly ve středu hasiče v Olomouckém kraji. Na Přerovsku hořel sběrač slámy, od kterého se oheň rozšířil i na strniště.

Hasiči vyjížděli i k požárům aut. Oheň napáchal škody za miliony korun. Právo o tom informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

U Horního Újezdu na Přerovsku, kde hořel traktor s balíkovačem, zasahovalo šest jednotek hasičů.

„Požár se rozšířil i na pole a strniště. Nasadili jsme smáčedla pro větší účinek hasební vody a k obraně blízkého lesa jsme využili velkoobjemové cisterny s lištou,“ uvedla mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Škodu za čtyři miliony korun způsobil požár u Horního Újezdu na Přerovsku.

Škoda byla podle ní odhadnuta na čtyři miliony korun. „Příčinou požáru bylo s největší pravděpodobností zajiskření ve sběrači slámy a její následné vznícení,“ konstatovala Balážová.

Nedaleko Pňovic na Olomoucku vzplál ve středu odpoledne mrazírenský vůz. U požáru zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Další tři pak zaměstnal požár osobního automobilu na dálnici D35 u Velkého Újezdu.

„Vše se naštěstí obešlo bez zranění,“ doplnila mluvčí hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám