Hlavní obsah

Žháři z Vítkova žádají o svobodu. Natálka se stále bojí lidí

Čtrnáct let a jeden měsíc. Taková doba uplynula od zákeřného útoku zápalnými lahvemi na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku, při kterém málem přišla o život malá Natálka. Dva ze čtyř odsouzených žhářů teď podali žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu, rozhodnout o ní má dnes Okresní soud v Šumperku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Václav Cojocaru při vynesení rozsudku

Článek

Natálka žije s rodiči v Budišově nad Budišovkou, už za pár týdnů oslaví šestnácté narozeniny a ukončí devátý ročník základní školy. Na střední školu ani žádné učiliště, jak Právu řekla její maminka, určitě nenastoupí. Důvodem je její špatný psychický stav.

Všichni čtyři žháři si odpykávají za pokus o několikanásobnou vraždu výjimečné tresty.

Zatímco David Vaculík a Jaromír Lukeš dostali 22 let, Václav Cojocaru a Ivo Müller vyvázli s tresty v délce dvaceti let. Právě u nich před několika měsíci uplynula doba dvou třetin trestu, po které si mohli požádat o podmínečné propuštění.

Žháři z Vítkova chtějí domů na podmínku

Krimi

Dnešní verdikt soudu nelze odhadnout, maminka Natálky Anna Siváková ale s případným propuštěním ostře nesouhlasí. Stejně jako její dcera, která veškeré dění sleduje.

„Aktuálně je v péči psycholožky a psychiatra, musí brát léky na uklidnění. Zvlášť poté, co se dozvěděla, že žháři možná opět vyjdou na svobodu,“ řekla Siváková Právu.

Dívka je podle ní v péči kožních lékařů, v září ji čeká další rozsáhlá operace. „Půjde o další rekonstrukci kůže, kterou má umělou, ta se musí nahrazovat vždy, když dcera povyroste,“ dodala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Müller

Možná ještě větší problém podle Sivákové je, že Natálka není schopna navazovat normální vztahy s cizími lidmi.

„Musela jsem s ní od prvního ročníku celých sedm let jezdit do školy. Prostě jsem s ní seděla v lavici, jinak bychom ji do školy nedostali. To se změnilo až během covidu, kdy do školy nakonec přece jen začala chodit sama, stejně ji tam ale musíme dodnes vozit z Budišova do Vítkova autem. Odmítá sednout si do autobusu, má z toho až panickou hrůzu. Bojí se lidí,“ řekla Siváková.

Na střední školu nebo učiliště podle ní Natálka nepůjde. „Nechce o tom ani slyšet. Jsme rádi, že dokončí aspoň základku. Sice nikdy nepropadla, ale má samé čtyřky,“ dodala maminka.

Zatímco dvě Natálčiny starší sestry se už odstěhovaly, jedna má dokonce dvě děti, Natálka zůstane v péči matky asi ještě dlouho.

Foto: archiv Pravo, Právo

Požár domu ve Vítkově v roce 2009

„Doufala jsem, že až trochu povyroste, bude to o něco lepší. Ale bohužel to tak není, ani psycholožka si s ní neví rady. S cizími prostě vůbec nekomunikuje. Že by řekla něco vám, vůbec nepřipadá v úvahu. Baví se jenom se mnou a se svými sestrami,“ dodala Siváková.

Maminka Natálky také řekla, že oba muži, kteří si o propuštění požádali, splácejí Natálce bolestné, což může hrát roli v úvahách soudu. Celkově několik tisíc měsíčně. Od Iva Müllera dokonce nedávno dostala i omluvný dopis, už druhý v pořadí.

„Podle mě to je z jeho strany ale jen kalkul, aby se dostal na svobodu,“ domnívá se Siváková.

Na domek romské rodiny v Opavské ulici ve Vítkově za­útočili čtyři žháři v noci na 19. dubna 2009. Do oken vhodili zápalné lahve s benzinem.

Dvouletá Natálka měla popáleniny na 80 procentech těla, popáleni byli i její rodiče. Dům při požáru zcela vyhořel, Natálka přežila jen díky velkému štěstí a skvělé práci lékařů.

Pachatelé byli zadrženi až o několik měsíců později. Policie zjistila, že se všichni hlásí k neonacistickému hnutí. Případ ve společnosti vzbudil obrovské emoce a šlo o jednu z mediálně nejsledovanějších kauz v novodobé historii tuzemské justice.

Foto: Profimedia.cz

Následky požáru domu ve Vítkově

Anketa

Souhlasíte s propuštěním žhářů z Vítkova po odpykání dvou třetin trestu?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27633 čtenářů.

Žháři z Vítkova chtějí dosáhnout nižších trestů u Ústavního soudu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám