Hlavní obsah

Žháři z Vítkova opustili věznici Mírov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z věznice Mírov byli v úterý propuštěni žháři z Vítkova Václav Cojocaru a Ivo Müller. Oba osvobodil minulý týden Okresní soud v Šumperku. O podmíněné propuštění požádali po odpykání dvou třetin trestu.

Propuštění žhářů a jejich jízda.Video: Aktu.cz

 
Článek

Jejich odchod z nejpřísněji střežené káznice v zemi zakrývalo požární auto, cisterna, postavené v prostoru, kam má veřejnost zákaz vstupu. Přímo před vchodem do věznice. Za ním stálo vozidlo Toyota advokáta Ladislava Myšáka. Do něho oba nastoupili a před zraky asi dvaceti žurnalistů opustili Mírov skrčeni na zadních sedadlech.

Vůz právníka s propuštěnými následovalo civilní vozidlo, které autu dělalo doprovod. Policie uvedla, že policisté vozidlu doprovod nedělali.

Hlídka ve služebním voze posléze zastavila reportéra Aktu.cz, který jel za nimi.

„Monitorovali jsme okolí věznice, a protože se na vozidlo, v němž advokát odvážel své klienty, tedy propuštěné, nalepilo jiné auto, kolegové se rozhodli ho zkontrolovat, a to výhradně z preventivních důvodů, aby nedošlo k nějakému incidentu. Zjistili, že jde o novináře, což však předtím nevěděli, vozidlo nebylo nijak označené,“ vysvětlil krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Doplňující informace policie vložila na Twitter: „Jedním z našich úkolů je předcházení trestné činnosti a narušení veřejného pořádku. Pokud máme informace o hrozícím riziku, musíme adekvátně reagovat. V případě propuštění žhářů z Vítkova šlo o tento případ. Naše přítomnost na místě nebyla servisem, ale preventivním opatřením.“

Vězeňská služba se odpoledne vyjádřila k hasičské cisterně. „Patří věznici Mírov. Je standardní, že se tam pohybuje. V tomto konkrétním případě tam prováděla určité služební úkoly,“ řekla Právu bez dalších podrobností mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Foto: Aktu.cz

Kriminalisté následovali auto s propuštěnými.

Foto: Aktu.cz

Auto reportéra zastavila policie.

Oba muži dostali sedmiletou zkušební dobu a probační dohled. Obžalovaní se čtvrtečního jednání u šumperského soudu, který je propustil na svobodu, neúčastnili osobně, ale prostřednictvím videopřenosu z konferenční místnosti věznice v Mírově. Oba nad svým tehdejším zločinem vyjádřili lítost a rodině splácejí náhradu škody.

Foto: Aktu.cz

Žháři odjíždějí přistaveným autem.

„Chtěl bych se zařadit do společnosti,“ řekl Václav Cojocaru s tím, že by chtěl i nějak pomoci poškozené rodině. Na dotaz státního zástupce, jak se dnes staví ke svému činu, řekl, že toho lituje.

„Tehdy mi bylo dvacet let a byl jsem mladý naivní hlupák, kterému bylo něco předhazováno, a nedokázal jsem říci ne. Myslím si, že jsem už dospěl a vzal jsem si z toho ponaučení,“ řekl odsouzený.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Müller (vlevo) a Václav Cojocaru se soudu účastnili přes videopřenos.

Soud pustil žháře z Vítkova na svobodu

Krimi

Také Ivo Müller nad svým jednáním vyjádřil lítost. „Kdybych před těmi čtrnácti lety sám sebe potkal, tak bych si nejraději nafackoval,“ řekl odsouzený a soud přesvědčoval o tom, že během pobytu na svobodě bude rodině splácet náhradu škody, co nejvíce bude v jeho silách.

Na propuštění odsouzených nesouhlasně reagovala matka Natálky Anna Siváková. „To snad není pravda, myslela jsem si, že se to nemůže stát. Vůbec nevím, jak to vysvětlím Natálce,“ řekla.

Na domek romské rodiny v Opavské ulici ve Vítkově za­útočili čtyři žháři v noci na 19. dubna 2009. Do oken vhodili zápalné lahve s benzinem. Při požáru utrpěla tehdy dvouletá Natálka popáleniny na 80 procentech těla, popáleni byli i její rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám