Hlavní obsah

Soud pustil žháře z Vítkova na svobodu

Šumperk
Aktualizováno

Okresní soud v Šumperku ve čtvrtek rozhodl propustit na svobodu dva ze čtyř žhářů, kteří v roce 2009 zaútočili na dům romské rodiny ve Vítkově a velmi těžce popálili tehdy dvouletou Natálku. O podmíněné propuštění požádali po odpykání dvou třetin trestu Václav Cojocaru a Ivo Müller, oběma soud vyhověl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Müller a Václav Cojocaru před soudem

Článek

Součástí rozhodnutí soudce Lubomíra Kozáka je rovněž sedmiletá zkušební doba a probační dohled. Verdikt není pravomocný, státní zástupce si formálně nechal lhůtu na případné podání stížnosti.

Faktem ale je, že podmíněné propuštění během soudního jednání žalobce podpořil, podle něj byly pro tento krok splněny všechny zákonné podmínky.

Rovněž podle znalce z oboru klinické psychologie, jehož posudek si nechal soud vypracovat, chtějí odsouzení na svobodě žít řádný život a jejich resocializace je tak možná.

Chce se mi zvracet, řekla matka Natálky k propuštění žhářů z Vítkova

Krimi

Na podání stížnosti má žalobce tři dny, pokud ji nepodá, bude dvojice propuštěna. Podle informací Práva by se tak mělo stát v úterý.

Obžalovaní se jednání u šumperského soudu neúčastnili osobně, ale prostřednictvím videopřenosu z konferenční místnosti věznice v Mírově. Oba nad svým tehdejším zločinem vyjádřili lítost a rodině splácejí náhradu škody.

Soud rozhodl o propuštění žhářů z VítkovaVideo: Aleš Honus, Právo

„Chtěl bych se zařadit do společnosti,“ řekl Václav Cojocaru s tím, že by chtěl i nějak pomoci poškozené rodině. Na dotaz státního zástupce, jak se dnes staví ke svému činu, řekl, že toho lituje.

„Tehdy mi bylo dvacet let a byl jsem mladý naivní hlupák, kterému bylo něco předhazováno, a nedokázal jsem říci ne. Myslím si, že jsem už dospěl a vzal jsem si z toho ponaučení,“ řekl odsouzený.

Foto: Aleš Honus, Právo

Václav Cojocaru a Ivo Müller před ostravským soudem (snímek z roku 2018)

Také Ivo Müller nad svým jednáním vyjádřil lítost. „Kdybych před těmi čtrnácti lety sám sebe potkal, tak bych si nejraději nafackoval,“ řekl odsouzený a soud přesvědčoval o tom, že během pobytu na svobodě bude rodině splácet náhradu škody, co nejvíce bude v jeho silách.

Na propuštění odsouzených nesouhlasně reagovala matka Natálky Anna Siváková. „To snad není pravda, myslela jsem si, že se to nemůže stát. Vůbec nevím, jak to vysvětlím Natálce,“ řekla.

Na domek romské rodiny v Opavské ulici ve Vítkově za­útočili čtyři žháři v noci na 19. dubna 2009. Do oken vhodili zápalné lahve s benzinem.

Žháři z Vítkova žádají o svobodu. Natálka se stále bojí lidí

Krimi

Při požáru utrpěla tehdy dvouletá Natálka popáleniny na 80 procentech těla, popáleni byli i její rodiče.

Dům při požáru zcela vyhořel, Natálka přežila jen díky velkému štěstí a skvělé práci lékařů. Dnes je jí patnáct let, má za sebou několik desítek operací a trpí vážnými psychickými problémy, které si ponese po celý život.

Foto: archiv Pravo, Právo

Následky žhářského útoku ve Vítkově (18.4.2009)

Matka Natálky po rozsudku nad žháři: Ať ji přijdou prosit o odpuštění

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám