Hlavní obsah

Ženě, která se dvěma promile zabila autem policistu, soud zmírnil trest

Deset let vězení za obecné ohrožení vyměřil v úterý pražský vrchní soud Jitce Rudović, která v opilosti způsobila v Praze autonehodu, při které zemřel policista. O tři roky tak snížil původně třináctiletý trest. Verdikt je pravomocný.

Jitka Rudović u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

Původní rozsudek vynesl Městský soudu v Praze v září. „Nalézací soud shledal u obžalované nepřímý úmysl, s čímž odvolací soud souhlasí,“ uvedla předsedkyně senátu Michaela Pařízková.

Vrchní soud ale nesouhlasil s tím, že městský soud přičetl Rudović k tíži okolnosti, že ohrozila svým jednáním více lidí (minimálně 18) a způsobila jím smrt. Podle Pařízkové jsou tyto faktory zohledněny už v samotné právní kvalifikaci činu. Ten se podle soudkyně nijak zvlášť neodlišuje od ostatních podobných případů.

Pro Rudović podle Pařízkové hovoří i to, že trestný čin spáchala poprvé, předtím vedla řádný život, projevila lítost a poškozeným se omluvila. Pařízková také připomněla podobné případy, kdy řidiči v opilosti rovněž způsobili smrt, trest ale dostali nižší, než jaký Rudović vyměřil v září nalézací soud. „Trest byl nepřiměřeně přísný,“ podotkla Pařízková.

Vypila jsem láhev vína a panáky vodky. Řidička přiznala nehodu, kterou nepřežil policista

Krimi

Obhájce ženy se snažil v odvolání soud přesvědčit, že v jejím jednání nebyl prokázán úmysl, který je pro tuto právní kvalifikaci podstatný. „Její úmysl byl patrně se opít, a ne vystavit další lidi újmě či smrti,“ řekl obhájce a navrhoval rozsudek buď zrušit a vrátit k doplnění důkazů, případně čin překvalifikovat na obecné ohrožení z nedbalosti či opilství a na základě toho upravit trest.

Státní zástupkyně označila trest za sice přísný, ale přiléhavý s tím, že společnost je třeba chránit před pachateli, jako je Rudović.

„Chtěla bych se omluvit všem poškozeným a pozůstalým,“ prohlásila v závěrečné řeči Rudović.

Opila se po hádce s manželem

Na poznámky zmocněnce poškozených o nedostatku sebereflexe a o tom, že k ani jednomu hlavnímu líčení v podstatě nechodila, reagovala tím, že tak činila na doporučení svého psychiatra a lékaře. „Přála bych si vrátit čas, ale bohužel nemohu. Stalo se, co se stalo, a čas bohužel nevrátím,“ uzavřela Rudović.

Pozůstalým musí žena také vyplatit přes 3,5 milionu korun.

Rudović v červenci 2020 nasedla do auta, přestože měla v krvi více než dvě promile alkoholu. Hned zkraje jízdy z Vyšehradu na Pankrác urazila stojícímu autu zrcátko, do dalších vozů pak narazila, ale pokračovala v cestě Prahou. Rychlost jízdy místy přesahovala 240 km/h a udržet auto v jízdním pruhu bylo nakonec nad síly řidičky.

Na frekventované ulici 5. května, v úseku, kde je povolená maximální rychlost 80 km/h a kde se podle státního zástupce řítila minimálně stodevadesátikilometrovou rychlostí, Rudović při přejíždění z levého do prostředního pruhu vrazila do zadní části policejního auta, ve kterém seděla tříčlenná osádka. Vůz tím odhodila do svodidel. Na místě zahynul 31letý policista z Moravskoslezského kraje, který v Praze pomáhal svým kolegům.

Řidička, která se dvěma promile v krvi zabila policistu, vyfasovala 13 let

Krimi

Rudović u soudu tvrdila, že si většinu dění nepamatuje. Ten den údajně vypila tři lahve vína a lahev vodky, poté co se pohádala s manželem, který údajně flirtoval s jinou ženou u smíchovského bazénu, kde trávili odpoledne.

Případ původně projednával Obvodní soud pro Prahu 4, ten ale dospěl k názoru, že by nemuselo jít „pouze“ o usmrcení z nedbalosti, ale případně i o obecné ohrožení. Změnu právní kvalifikace připustil následně pražský vrchní soud a postoupil případ městskému soudu, který případ projednával od začátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám