Hlavní obsah

Žena zaťala autoritářskému otci sekeru do hlavy, dostala 5,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

S velmi mírným trestem odešla v pondělí od brněnského Krajského soudu čtyřiačtyřicetiletá Jitka Němcová. Původně ji hrozilo až 18 let vězení za to, že se pokusila zavraždit svého otce, nakonec ji senát v čele s Danou Kancírovou potrestal jen 5,5 lety vězení. Němcová přitom zaťala svému otci sekeru do hlavy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jitka Němcová se u soudu smířila s otcem a svého činu litovala

Článek

Žena bydlela v Brně v rodinném domě s otcem po mrtvici, měla problémy se syny a navíc psychické problémy. Pohár trpělivosti s autoritářskou hlavou rodiny pak přetekl jednoho červencového podvečera. Žena si přihnula vína, zrak jí padl na sekeru zatnutou na dvoře do špalku a v tu chvíli se rozhodla, že problémy s otcem skončí.

„Otec seděl doma u počítače, obžalovaná si přinesla sekeru zabalenou v ručníku a zezadu jej udeřila do hlavy. Napadený utrpěl otevřenou zlomeninu lebky,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně s tím, že křik zraněného přilákal do pokoje další členy rodiny, kteří ženě sekeru vzali a zavolali pomoc. Otec útok přežil a s dcerou se smířil.

 Dělala všechno, co otec chtěl

„Obžalovaná byla v době útoku pod vlivem alkoholu, pod silnými situačními tlaky. Pokud by nebyla opilá, asi by k tomu nedošlo, ale měla možnost volby. Myšlenkám na zabití otce se bránila, i proto už dříve vyhledala pomoc odborníků. Činem chtěla ukončit své trápení, byla hromosvodem pro potíže všech členů rodiny. Podíl chování jejího otce na skutku je navíc zřejmý,“ odůvodnila verdikt soudkyně Kancírová.

„Otec vystupoval jako autorita, my jsme vždycky museli udělat to, co chtěl. Byl po mrtvici a já měla strach, aby se jeho stav nezhoršoval, a tak jsem mu ani neodporovala. Pak jsem se pohádala s přítelem, začala jsem na tom být psychicky zle, v hlavě jsem slyšela hlasy, proto jsem navštívila lékaře, brala jsem léky. Ten večer jsme grilovali na zahradě, otec byl doma. Syn mi nalil skleničku vína, pak jsem uviděla na špalku sekeru, tak jsem ji vzala a šla jsem do domu. Zabalila jsem ji do ručníku, postavila jsem se za tatínka a sekla jsem. Pak jsem zavolala mamince,“ vzlykala u soudu Němcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám