Hlavní obsah

Žena z Chomutovska prodávala oblečení za pár stovek, přišla o statisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

O bezmála 300 tisíc korun přišla žena z Chomutovska, která při prodeji oblečení na internetu naletěla podvodníkovi. Původně přitom inzerovala prodej dětské bundy jen za 50 korun. Případem se zabývají kriminalisté a vyzývají veřejnost k obezřetnosti.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Na inzerát devětačtyřicetileté ženy se jí ozvala osoba vystupující jako žena, která o zboží projevila zájem.

„Pak se s prodávající dohodla na koupi dalšího dětského oblečení v celkové hodnotě 600 korun. Údajná kupující navrhla, aby jí prodávající oblečení zaslala přes Balíkovnu s tím, že ona uhradí kupní cenu i poštovné,“ popsala komunikaci ženy s podvodníkem mluvčí chomutovské policie Miroslava Glogoská.

Poškozené přišel poté do e-mailu odkaz na stránky jevící se jako stránky Balíkovny. „Po kliknutí na odkaz ve zprávě se objevila tabulka, která vyzývala k zadání čísla platební karty, platnosti a CVC kódu,“ uvedla mluvčí.

Žena z Mělnicka nabízela zboží pro děti, podvedla 200 lidí

Krimi

Žena údaje vyplnila, protože stránky vypadaly věrohodně a nepřišlo jí nic podezřelé.

„Během další noci dotyčné začaly na mobil přicházet zprávy z internetového bankovnictví o platbách a navýšení dočasného limitu pro platby na částku 400 tisíc korun,“ uvedla Glogovská.

„Ráno byl již účet bankou zablokován a žena tedy osobně zašla do své banky. Tam jí pracovník po prozkoumání jejího účtu sdělil, že jí z něho odešly platby v celkové částce 287 tisíc korun,“ upřesnila sumu, o kterou poškozená přišla.

Policie přitom opakovaně upozorňuje na podobné podvody, vyzývá k opatrnosti při prodejích přes internet.

„Podvodníci, kteří se vydávají za kupující, se snaží prodejce různými způsoby manipulovat k provedení různých plateb nebo k poskytnutí údajů k platební kartě. Nejčastěji pracují pachatelé s podvodnými platebními bránami, fiktivními přepravními společnostmi nebo s falešným příjemcem,“ zopakovala mluvčí.

„Prodávající by měl zbystřit vždy, když kupující navrhuje nestandardní způsob platby. Podezřelé samozřejmě je, pokud je na stránkách po prodávajícím požadováno, aby zadal údaje ze své platební karty,“ doplnila.

Nebojte, investice roste. Sledovala pohyb kurzoru na monitoru, mezitím jí mizely miliony

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám