Hlavní obsah

Žena v Olomouci měla v domě hlásič požáru bez baterií, k tragédii scházelo málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Mít doma požární hlásič, který nemá baterie, to může stát i život. Přesvědčila se o tom majitelka bytu v Olomouci, když v novostavbě začalo v přízemí v místnosti na odpad hořet. Zachránili ji až hasiči. Novinky o tom ve středu informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár plastových kontejnerů mohl mít tragické následky.

Článek

Majitelka požár nahlásila, až když se do bytu valil kouř. Už se z něj nestačila bezpečně dostat ven. „Pomohli jí přivolaní hasiči, kteří ji zachránili i s kočkou a vyvedli ji silně zakouřenými chodbami ve vyváděcí kukle ven,“ konstatovala Balážová.

Požární hlásič, který v novostavbě měla majitelka nainstalovaný, byl podle zjištění vyšetřovatele bez baterií.

Foto: HZS Olomouckého kraje, Novinky

Požár v domě byl velmi intenzivní.

„Žena měla velké štěstí, jelikož jedovaté zplodiny a kouř v bytě zpozorovala a stihla zavolat pomoc ještě včas. Když by k požáru došlo v noci, nefunkční požární hlásič by na hrozící nebezpečí neupozornil, událost by mohla skončit tragicky a se škodami v řádech milionů korun,“ poznamenala mluvčí.

„Připomínáme v této souvislosti, že všechny novostavby musejí mít požární hlásiče. Doporučujeme, aby lidé tímto zařízením vybavili i starší nemovitosti. Neméně důležité je pak udržovat je v provozuschopném stavu. Zařízení vyjde na pár stokorun,“ zdůraznila Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje, Novinky

O potřebě mít v nemovitosti hlásič požárů a o tom, kde jej umísťovat, informují hasiči i prostřednictvím letáků.

Požáry v domácnostech jsou podle statistik hasičů vůbec nejtragičtějšími a zároveň při nich vznikají vysoké škody na majetku obyvatel. „V Olomouckém kraji jsme v roce 2022 řešili 180 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich čtyři lidé. Loni jsme vyjížděli v kraji ke dvěma stovkám požárů v domácnostech, zemřeli také čtyři lidé,“ doplnila mluvčí hasičů.

V Žebráku hořela plynová pec, evakuováno bylo několik stovek lidí

Krimi

Reklama

Související témata:
Hlásiče požáru

Výběr článků

Načítám