Hlavní obsah

Žena si v covidové izolaci šla pro cigarety. Dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předloňská prosincová procházka do prodejny tabáku ve Vítkově na Opavsku přišla draho zhruba čtyřicetiletou místní obyvatelku. Žena si tam šla koupit cigarety, jenže v té době byla pozitivní na koronavirus, o čemž dobře věděla, a porušila tak nařízenou izolaci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě týž den navíc při osobním jednání s policisty kvůli jiné věci tato žena neřekla mužům zákona nic o tom, že má covid-19, přitom si ale nenasadila žádnou ochranu dýchacích cest, tudíž je teoreticky mohla nakazit. Za to si vyslechla u opavského okresního soudu odsuzující rozsudek.

Verdikt je pravomocný

„Dne 11. dubna byla dotyčná uznána vinnou dle podané obžaloby, tedy zločinem úmyslného šíření nakažlivé lidské nemoci, a byla odsouzena k podmíněnému trestu v trvání dvou roků se zkušební dobou osmnácti měsíců,“ řekl Právu šéf opavských okresních žalobců Michal Koflák.

Dotyčná byla uznána vinnou zločinem úmyslného šíření nakažlivé lidské nemoci
Michal Koflák, šéf opavských žalobců

Doplnil, že jak obžalovaná žena, tak i státní zástupce se hned po vyhlášení rozsudku vzdali práva na odvolání. „Rozsudek tak nabyl okamžitě právní moci,“ uvedl Koflák.

Muž v Německu se nechal devadesátkrát naočkovat proti covidu, vydělával na tom

Koktejl

Případ začal předloni počátkem prosince, kdy si žena nakažená covidem šla pro cigarety. O tom, že nedodržela zákaz vycházet ven, se ale dozvěděla policie, protože ženu nejspíš někdo udal.

Opavští policisté ji původně prověřovali kvůli nedbalostnímu šíření nakažlivé lidské nemoci, za což jí hrozil maximálně tříletý trest, nakonec ji ale obvinili z přísnějšího paragrafu.

Policie odložila případ soudkyně, která měla v práci šířit covid

Krimi

Roli nejspíš sehrál fakt, že porušila vládní nařízení hned dvakrát. Navíc se tak stalo v době nouzového stavu, kdy byla trestní sazba přísnější a obžalované tak hrozily dva roky až osm let vězení. Nakonec vyvázla s podmínkou.

Případ se od loňského květnového podání obžaloby až do pondělního rozsudku táhl neobvykle dlouho. Důvodem byla skutečnost, že si opavský soud vyžádal znalecký posudek, na který musel několik měsíců čekat.

Testování ve firmách nebylo protizákonné, rozhodl soud

Domácí

„Šlo o posudek z oboru zdravotnictví, odvětví epidemiologie infekčních nemocí, a měl odpovědět na otázku, zda byla (obžalovaná) způsobilá přenést virus způsobující onemocnění covid-19 na další osobu. A odpověď zněla, že ano,“ dodal Koflák.

Reklama

Výběr článků

Načítám