Hlavní obsah

Policie odložila případ soudkyně, která měla v práci šířit covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policisté podle zjištění Práva odložili případ 44leté soudkyně Krajského soudu v Plzni, kterou od loňského února vyšetřovali kvůli podezření ze šíření nemoci covid-19 v zaměstnání. Dospěli k závěru, že se nedopustila žádného protiprávního jednání.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudkyni už kvůli tomu dvakrát kriminalisté obvinili z trestného činu šíření nakažlivé lidské choroby, ale pokaždé její trestní stíhání zrušil státní zástupce jako nezákonné. Poprvé to bylo kvůli chybějícímu souhlasu se stíháním od prezidenta republiky a podruhé kvůli tomu, že nebylo dostatečné odůvodněno.

Odložení případu ve čtvrtek potvrdila na dotaz Práva sama soudkyně. Blíže se k rozhodnutí policie nechtěla vyjadřovat.

Žalobce zrušil stíhání plzeňské soudkyně kvůli šíření covidu

Krimi

Vyšetřovatelé soudkyni původně stíhali za to, že loni v únoru po skončení desetidenní karantény, kterou měla nařízenu z důvodu výskytu nemoci covid-19 v rodině, nastoupila do práce, ačkoliv měla rýmu jako jeden z příznaků respiračního onemocnění.

Soudkyně se bránila, že neporušila žádné nařízení ani nikoho nenakazila. „Nic jsem neporušila. Nikoho jsem nenakazila, nikdo kvůli mně neumřel,“ reagovala tehdy na obvinění soudkyně.

Podle vyšetřovatelů však neučinila žádné kroky k tomu, aby si před nástupem do zaměstnání ověřila svou bezinfekčnost. „Svého jednání se dopustila v době exponenciálně rostoucí epidemie nemoci v České republice, kdy byly přetížené nemocniční kapacity,“ napsali tehdy policisté do obvinění.

Policejní úřednice šla do práce s covidem. Za trestný čin dostala podmínku

Krimi

Po dvou dnech po návratu do zaměstnání, kdy soudkyně vykonávala přidělenou práci a přišla do kontaktu s kolegy, byla pozitivně testovaná. „Řídila jsem se pokyny ministerstva zdravotnictví a v průběhu karantény podstoupila kontrolní test s negativním výsledkem. Karanténu mi pak ukončil lékař,“ uvedla soudkyně, které se zastal její tehdejší nadřízený.

Reklama

Výběr článků

Načítám