Hlavní obsah

Žena odložila novorozenou dceru do sněhu, dostala podmínku

Právo, Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram
Aktualizováno

Teprve 21letá matka dostala ve čtvrtek odpoledne u příbramského soudu tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem za pokus o vraždu novorozence. Vloni v březnu odložila svou několik hodin starou dceru do sněhové závěje u příbramských garáží. Dítěte si naštěstí všiml chodec a Andělka, jak se jí začalo v nemocnici říkat, skončila v kolínském kojeneckém ústavu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Matka odloženého novorozence skrývala svou tvář.

Článek

Soudní znalci ženu označili jako lehkovážnou a nevyzrálou osobu s nízkým intelektem, přesto nedostala vyšší ani nepodmíněný trest, jaký žádal státní zástupce, a to kolem pěti let vězení.

Podle lékařů a psychiatrů jsou některé ženy několik hodin i dní po porodu vystaveny velmi náročnému duševnímu rozpoložení, takzvané poporodní psychóze, kvůli které nejsou schopné racionálně uvažovat. Právě tento stav mohl být příčinou zkratovitého jednání ženy a odložení dítěte do sněhu.

„Svého činu strašně lituju. Malou jsem si oblíbila, nechci ji ztratit,“ byla jediná slova, která během čtvrtečního líčení pronesla v soudní síni. Za svým dítětem do Kolína začala v létě dojíždět a nyní s dcerou tráví všechny všední dny a na víkendy jezdí k rodičům. Dítě si chce vzít domů, podle znalců je schopná se o ni postarat, ale měla by být pod odborným dohledem.

Znalci ale poukázali na to, že její rodina příliš nefunguje. Bratr odešel před dvěma lety z domova a s rodiči se nestýká, prarodiče o dítě nejeví žádný zájem.

Navíc tvrdili, že na své dceři nepoznali těhotenství. Ta celou dobu graviditu tajila, dokonce se informovala v písecké nemocnici na možnosti potratu, pak ale porodila sama tajně v bytě, vše po porodu pečlivě uklidila a vyčistila a dítěte se zbavila.

Státní zástupce se odvolal proti výši trestu, chtěl, aby byl nepodmíněný. Naopak obhájce se vzdal práva na odvolání. Soudce Miloslav Boudník výši trestu odůvodnil tím, že žena tento čin neplánovala chladnokrevně, ale jednala v poporodním stresu. Přihlédl k věku a neuspokojivým podmínkám v rodině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám