Hlavní obsah

Zemřel silniční pirát, který jaguarem vytlačil dodávku a dostal rekordní trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Osmatřicetiletý Martin Novák, který se stal nejpřísněji potrestaným silničním pirátem v České republice, je po smrti. Informovala o tom v neděli televize Prima. Novák zemřel v nemocnici pravděpodobně na selhání orgánů. Za vytlačení dodávky dostal nejprve 15,5 roku vězení, odvolací soud mu pak trest snížil na 6,5 roku.

V nemocnici zemřel silniční pirát z jaguaru Video: Prima FTV

 
Článek

Novák zemřel podle Primy už o Velikonocích. Televizi to potvrdily jeho bývalá přítelkyně i jeho kamarádka.

Muž měl dlouhodobé problémy s alkoholem, i k soudu přišel opilý. Podle dřívějších informací Novák prohlásil, že do vězení nikdy nenastoupí a raději se upije k smrti.

„Je to hrozné, byl to opravdu hodný kluk,“ řekla Primě kamarádka.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Novák u Vrchního soudu v Olomouci

Vrchní soud v Olomouci poslal Nováka do vězení na 6,5 roku na konci února.

„Úmysl někoho usmrtit nebyl obžalovanému prokázán. Z důkazů však jednoznačně vyplývá, že dopravní nehodu chtěl způsobit, přičemž si musel být vědom toho, že při ní může dojít k těžké újmě na zdraví. Navíc věděl, že v dodávce sedí větší množství lidí,“ vysvětlil tehdy předseda senátu Štefan Škadra. [celá zpráva]

Vytlačení dodávky jaguárem zachytila kameraVideo: Policie ČR

„Nikoho jsem nechtěl usmrtit ani jsem nikomu nechtěl ublížit. Ty lidi jsem vůbec neznal. Nikdy předtím jsem je neviděl. Byla to normální potyčka. Oba jsme vjeli do jednoho pruhu. Já jsem chtěl dodávku předjet, nestihl jsem to však a drcli jsme do sebe. A snížení trestu? Super. Půjdu hned slavit,“ řekl po vyhlášení únorového verdiktu Novák.

Byl automechanik 

Původně ho Krajský soud v Brně poslal za pokus o vraždu na 15,5 roku. Z výsledků vyšetřování vyplynulo, že se Novák v srpnu 2013 pohádal s přítelkyní a jel za ní svým jaguarem urovnat spor. Při jízdě v koloně aut se ale údajně choval agresivně. Sám soudu popsal, že nedával příliš pozor na řízení, kvůli čemuž na něj začala dělat šestičlenná posádka sousední dodávky údajně posunky. V místě, kde se silnice rozšiřuje na dva pruhy, ji Novák dojel a nevybíravým manévrem vytlačil na betonová svodidla. Dva lidé se zranili.

Řidič u soudu mimo jiné prohlásil, že má 20 let řidičský průkaz a nikdy neměl žádnou nehodu. Sám sebe pak označil za obyčejného automechanika a jaguar prý koupil za cenu ojeté fabie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám