Hlavní obsah

Že já tě nepodřízl jako sviňku, napsal muž exekutorce a dostal podmínku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Už pět let nezaměstnaný Jiří Bezděk (43) z Brna se pokusil vydírat exekutorku. O jeho vině rozhodl v úterý Krajský soud v Hradci Králové a odsoudil ho ke dvěma letům odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky. Původně mu však hrozilo pět až dvanáct let vězení. Obžalovaný navíc ve zkušební době nesmí žádným způsobem kontaktovat poškozenou ani její rodinné příslušníky a musí se podrobit dohledu mediační služby.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Odsouzený Jiří Bezděk, který loni dokonce hodlal kandidovat v předčasných parlamentních volbách jako lídr strany Aktiv nezávislých občanů v Jihomoravském kraji

Článek

Vynesený verdikt není dosud pravomocný, neboť právní zástupce obžalovaného i státní zástupce si ponechali lhůtu na případné podání odvolání. Jiří Bezděk se z úterního vynesení rozsudku omluvil.

Muž zaslal v létě 2012 a 2013 exekutorce z Hradce Králové, která proti němu vedla na základě rozhodnutí šumperského okresního soudu exekuční řízení, celkem dva dopisy, v nichž jí brutálním způsobem vyhrožoval. V písmu, označeném jako otevřený dopis, si žena ve své datové schránce přečetla mimo jiné: Že já tě nepodřízl jako sviňku hned, případně: O jedno oko přijdeš, jak jsem slíbil... Uříznu ti k tomu oku jedno ucho.

Neprojevil žádnou lítost

Ačkoliv obžalovaný po exekutorce žádal ukončení své exekuce, odblokování účtu v bance a vyplacení 25 miliónů korun, u soudu tvrdil, že hlavním důvodem zaslání inkriminovaného dopisu bylo upozornění na protiprávní výklad českého exekučního řádu. Tomu však soud neuvěřil.

I proto, že za celou dobu hlavního líčení neprojevil obžalovaný ani stopu lítosti. „Soud očekával, že se ženě omluví. Ale žádné lituji, omlouvám se, neberte to osobně, tu slyšet nebylo. I to byl důvod, proč soud neuvěřil, že obžalovaného vedla pouze snaha upozornit na případ,“ vysvětlil předseda senátu Petr Mráka. „Byla to zlostná reakce na postup exekutorky,“ zaznělo z úst soudce Mráky.

Tři roky čekal 

Část pohledávky na 27 tisíc korun byla sice uhrazena, ale exekutorka podle mínění hradeckého soudu jednala v souladu s exekučním řádem i tehdy, když i přesto nechala zablokovat dlužníkova práva na družstevní byt.

„Příkaz vydala v březnu 2010, právní moci nabyl 6. dubna téhož roku. Obžalovaný na tuto situaci neadekvátně reaguje až v červenci 2012,“ upozornil předseda senátu s tím, že obžalovaný měl následně tři roky na to, aby uhradil relativně nevysokou částku do 20 tisíc korun. Ale neučinil tak.

„Místo toho šel ještě dál a začal nesplnění svých výhrůžek vázat na zastavení exekuce, odblokování účtu a zaslání peněz. Proto nelze podle soudu akceptovat tvrzení obhajoby, že dopisy byly zaslány za účelem zveřejnění,“ dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám