Hlavní obsah

Vynášeli raněné, ošetřili průvodčího. Rodina vzpomíná na tragickou srážku vlaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Švambergovi jako jedni z prvních pomáhali při tragické železniční nehodě, která se před rokem stala u Milavčí na Domažlicku. Z vlaků vynášeli raněné, ošetřili průvodčího a doma poskytli azyl několika cestujícím.

Letecké záběry tragické nehody vlaků na DomažlickuVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

„Nešlo o nic výjimečného. Udělali bychom to znovu,“ řekli Právu. Vracet se k události, kdy se nedaleko obce srazil rychlík s regionální soupravou a zemřeli tři lidé, příliš nechtějí. „Jsou to ošklivé vzpomínky,“ přiznala Eva Švambergová žijící v domku poblíž trati.

Loni 4. srpna uslyšela po osmé hodině ohromnou ránu. „Jako když vybouchne bomba. Vylétla jsem ven, pak na peron, kde už jsem uviděla vlaky,“ vyprávěla žena.

Srážku vlaků se třemi mrtvými zavinil podle inspekce strojvůdce. Sám také zahynul

Krimi

Zalarmovala syna Jakuba a spolu běželi ke zničeným soupravám. Protože dorazili ještě před příjezdem hasičů a záchranářů, volali na tísňovou linku. Nejdřív pomáhali cestujícím, kteří se mohli hýbat. Jakub pokračoval do zdemolovaného osobního vlaku. „Viděl jsem bezvládná těla na zemi. Všude krev, střepy. Bylo to strašné,“ líčil.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Eva Švambergová, její syn Jakub s přítelkyní Lucií Trochovou a dcerou Julií.

Jeho matka a přítelkyně Lucie Trochová pak ošetřily zraněného průvodčího, zabalily ho do deky a poté předaly zdravotníkům. Rodina domů k sobě vzala vystrašené pasažéry – otce s dcerou. „Byli úplně v pořádku, ale měli žízeň, takže jsem jim alespoň uvařila kávu a čaj. A trochu si u nás odpočinuli,“ doplnila Eva Švambergová.

Zhruba po půl roce od neštěstí ji průvodčí navštívil. „Bohužel jsem zrovna byla v práci. U sousedky mi jako poděkování nechal slivovici, bonboniéru a vrátil nám deku. Škoda že jsme se nesetkali. Potěšilo mě, že za námi vážil cestu,“ uvedla.

Ona i její blízcí jsou přesvědčeni, že pomoc v podobné situaci je samozřejmostí. „Jednali jsme úplně automaticky. Nicméně při záchraně byli daleko důležitější lidé než my,“ zdůraznili Švambergovi.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Letecký záběr na nehodu

Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí rychlíku. Vyšetřovatelé však nezjistili, proč projel na červenou. Vyloučili, že by za jízdy telefonoval nebo ho oslnilo sluníčko. V závěrečné zprávě také napsali, že muž byl odborně i zdravotně způsobilý, funkci vykonával od roku 2008. Kriminalisté tak případ odložili, protože viník při neštěstí zahynul. O život přišel také druhý strojvedoucí regionálního vlaku a jeden cestující. Zranění utrpělo 56 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám