Hlavní obsah

Zazvonila a řekla, že má hrozný hlad. Za týrání školačky stanuli před soudem otec s macechou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Zacházeli s ní jako s méněcenným jedincem, ponižovali ji nadávkami a nedostávala ani pořádně najíst. Dokonce musela několik měsíců žít v zahradním dřevěném domku bez sociálního zázemí, vody a topení v naprosté izolaci od rodiny. Tak se podle státní zástupkyně Katariny Pekové měli chovat k nezletilé dívce z Klatovska její otec (56) s partnerkou (51).

Obžalovaná dvojice u klatovského souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za týrání svěřené osoby stanula dvojice v úterý před klatovským okresním soudem. Žalobkyně pro ni žádá tři roky vězení.

„Neposkytovali nezletilé dostatek kvalitní stravy ani ošacení, ponižovali ji nadávkami a všelijakými dalšími způsoby ji odstrkovali od zbytku rodiny. Jejich chování, které se vyznačovalo vyšším stupněm krutosti a bezcitnosti, působilo nezletilé dlouhodobě psychické utrpení,“ uvedla státní zástupkyně.

Odstrkovat dívku do ústraní měla obžalovaná dvojice od září 2019, kdy jí bylo 14 let. Vše se provalilo loni v červnu, když živořící školačka přišla žebrat o jídlo k sousedům.

Dívku nechali živořit v boudě. Otce a macechu obvinili z týrání

Krimi

„Zazvonila a řekla, že má hrozný hlad. Celá se klepala, držela se vrátek a plakala. Na sobě měla ušmudlané oblečení a zapáchala. Říkala, že od Velikonoc bydlí v chatce, kam ji macecha zavřela,“ vzpomínala sousedka, která společně s manželem upozornila sociálku.

Její pracovnice při kontrole zjistili, že dívka pobývá v malém prostoru bez oken. Spala na matraci přikrytá špinavým přehozem. Věci měla uložené ve dvou skříňkách. Tvrdila, že nastěhovat se do boudy jí přikázala přítelkyně jejího otce.

Nemohla být ani u štědrovečerní večeře

Z nevlastní matky prý měla velký strach, protože vůči ní byla agresivní. Do domu měla zakázáno chodit a brát si tam jídlo. Když otec s družkou odjeli, zamkli ho, aby se nemohla dostat dovnitř. Občas jí prý macecha dala nějaké peníze, aby si koupila něco k snědku. V dřevěné boudě dívka trávila celé dny.

„Nedostávala teplé jídlo, ve škole neměla ani obědy. Nosila stále stejné oblečení, které si musela sama prát v ruce. O Vánocích nedostávala žádné dárky, nemohla být ani u štědrovečerní večeře,“ stojí ve zprávě odboru sociálně-právní ochrany dětí.

Proboha, co jste to za otce? řekl soudce otci týraných synů do očí. A dal mu osm let vězení

Krimi

Podle znalců zanechalo dlouhodobé fyzické a psychické trýznění na dívce zřetelné stopy. Do posudku napsali, že má pocity beznaděje, bezradnosti a vlastní zbytečnosti. Dále upozornili na to, že se není schopna radovat, zažívat spokojenost či štěstí. „Nemá sklony ke lhaní,“ doplnili znalci s tím, že její výpověď považují za věrohodnou.

Právní zástupce dvojice po přečtení obžaloby uvedl, že informace v ní jsou vykonstruované, zkreslené a ničím nepodložené. Podle něj se jednalo jen o přísnější výchovu.

Macecha: Měla jsem ji dát do dětského domova

Obžalovaní před soudem odmítli vypovídat. „Terezka je psychicky narušené dítě. Moje chyba byla, že jsem se ji snažila vychovávat. Měla jsem ji nechat růst jako dříví v lese nebo v dětském domově. Nestála o moji lásku a pozornost,“ četl soudce macešinu výpověď z přípravného řízení.

Podle obžalované byla dívka tichá a vyhýbala se všem aktivitám. „Ignorovala mě. Nikdy jsem na ni nebyla vulgární. Nezakazovala jsem jí, aby si brala něco k jídlu,“ tvrdila žena policejním vyšetřovatelům. Pobyt dívky v „roubence“, jak s partnerem, pojmenovali dřevěnou boudu naproti jejich domu, vysvětlovala tím, že se jich stranila a pobývala tam dobrovolně.

Otec: Neustále lhala

„Problém byl, že Terka neustále lhala. Lži se opakovaly, tak jsem šel za psycholožkou. Ta mi řekla, abych se zamyslel nad omezením její svéprávnosti. Nechtěl jsem dceru odsoudit k zániku, tak jsem to nechal být,“ citoval soudce vyjádření obžalovaného u policejního výslechu. Podle něj se dcera začala postupně stranit celé rodiny. „Nabídl jsem jí, že může jít bydlet do roubenky. Domů mohla přijít kdykoliv a vzít si i jídlo,“ tvrdil muž.

Dívka po obou obžalovaných požaduje za psychické útrapy půl miliónu korun. „Obžalovaní vůči ní používali tvrdé a nelítostné výchovné metody, při kterých zažívala pocity hladu či osamění. Přetrvávají u ní stále úzkostné stavy a stres,“ uvedl zmocněnec dívky. Ta v současné době pobývá v dětském domově a k otci s macechou se odmítá vrátit.

Soud bude pokračovat výslechem svědků a znalců.

Děti strádaly a byly poštípané od štěnic, řekl soudce a poslal rodiče do vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám