Hlavní obsah

Zavražděný učitel říkal kolegovi, že je na škole nejpřísnější. Podle studentů byl milý

Byl jedním z prvních, kdo se po vražedném útoku devatenáctiletého studenta Středního odborného učiliště Ohradní v pražské Michli dostal k těžce zraněnému učiteli. Pedagog Jiří Freund je kolegou zemřelého muže.

Zadržení studenta podezřelého z útoku mačetouVideo: Policie ČR

 
Článek

„Zrovna ve čtvrtek mi říkal, že je ve škole ten nejpřísnější učitel. Já na to, že taky nejsem žádný lidovkář, pětky dávám taky, to se nedá nic dělat, jinak bych je nedonutil se učit,“ vypráví Jiří Freund, který sice do školy v Ohradní nastoupil teprve letos, ale práci pedagoga se věnuje už 45 let. Zavražděný kolega učil, stejně jako on matematiku.

Učně podezřelého ze smrtícího napadení učitele převezli v kukle do cely

Krimi

Právu popsal první minuty po útoku. „Šel jsem z výuky do výtahu, který je přesně naproti jeho kabinetu. Jeho manželka, která na škole také učí, má kabinet vedle. Koukám, byla k něčemu sehnutá, kolem tak metr na metr tmavě červená kaluž,“ vzpomíná na hrůzné chvíle po útoku.

Toto je extrém, ale tahle generace je jiná, než jsme byli my. Moc se nesnaží, zlobí, a ještě jsou drzí
Jiří Freund, pedagog

Zblízka pak uviděl bez hnutí ležícího kolegu s obličejem celým od krve. „To s vámi zahýbá,“ říká pohnutě s tím, že nic podobného v životě nezažil. „Toto je extrém, ale tahle generace je jiná, než jsme byli my. Moc se nesnaží, zlobí, a ještě jsou drzí. Ctižádostivost, jakou jsme měli my, v nich není,“ stýská si pod dojmem toho, co se právě stalo.

Za katedrou se nebojí, ale přiznává občas i nepříjemný pocit, když je mezi studenty. „Ředitel je perfektní, a když chování přeroste určitou míru, zasáhne,“ popisuje ne zrovna jednoduchou práci pedagogů na učňáku.

Studenti: Byl hodný a milý

Přestože se zavražděný učitel sám považoval za přísného pedagoga, studenti oslovení redakcí ho měli rádi. Před školou vyprávěli, že byl hodný, milý, „v pohodě“. Vysvětlit si, proč ho pachatel napadl, nedokázali.

Skvělý učitel, učni mu přitom dělali naschvály, vzpomíná bývalý student na muže zabitého mačetou

Krimi

„Měli jsme mít odpoledku, ta se zrušila,“ hlásil jeden z žáků prvního ročníku, kterého dotyčný pedagog neučil. „Vyšli jsme ze školy, bylo tu plno policejních aut, sanitka. Předtím jsme z okna zahlédli nějaký mumraj venku,“ popisoval.

„Je to strašně divný pocit,“ doplnil jeho spolužák na otázku, jak situaci vnímá. Kdy opět usednou do lavic, nevěděli. Na stránkách školy se později objevila informace, že páteční výuka je zrušena, a žáci se tak do lavic vrátí nejspíš v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám