Hlavní obsah

Zavražděného otce schoval v kůlně, dostal 12 let

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Smích a roztěkanost zdobily ve středu u Krajského soudu v Brně 32letého Radka Řepku z Podivína na Břeclavsku, který za vraždu svého otce dostal 12 let. Trest obžalovaný muž přijal, protože sám tvrdil, že se tak zbavil svého životního problému, který ho provázel od útlého věku.

Článek

Otec ho údajně bil a týral, takže v poslední lednový den letošního roku vyvrcholil konflikt tím, že Řepka vzal nůž dlouhý 17,5 cm a svého otce nejméně třikrát bodnul do obličeje, zad a břicha.

"Vina obžalovaného je jednoznačně prokázaná jak jeho doznáním, tak i zajištěnými důkazy, které spolu vzájemně korespondují. Navíc podle dalších svědků se obžalovaný svým činem chlubil v hospodě. Nemohli jsme vzít v úvahu, že šlo o nutnou obranu, kterou obžalovaný údajně reagoval na útok svého otce. Je jednoznačné, že jednal v úmyslu usmrtit," uvedl při zdůvodnění trestu předseda senátu Miroslav Novák.

Během celého procesu se smál

Obžalovaný muž, který je podle znalců těžko vychovatelným a není schopný se soustředit na problémy, se po celou dobu procesu smál a choval velmi podivně. Přesto přiznal, že otce zabil a vzpomínal přitom na historky, kdy ho otec týral nebo kdy spolu měli konflikty. Dokonce uvedl i brutálnější způsob vraždy, než jaký se skutečně stal.

"Já jsem otce neměl rád, on mě týral a já jsem byl jeho obětí, navíc ani nevím, jestli je skutečně mým otcem. Bodl jsem ho třemi různými noži a ne jedním, jak mě tady ukazujete. Pokud jsem už použil násilí, tak to bylo v nutné obraně, protože mě před tím napadl tyčí a udeřil mě do hlavy, až se mě rozsvítilo," vypovídal Řepka, který se po celou dobu zajíkal smíchy.

Soudci žádnou polehčující okolnost nenašli

Čin se stal letos 31.ledna v rodinném domku v Podivíně, kde se otec se synem pohádali. Při konfliktu Řepka nejdříve svého otce napadl pěstmi a kopanci a pak ho bodl třikrát do různých částí těla, čímž mu způsobil těžké krvácivé zranění a 58letý muž zemřel.

Tělo otce uložil v kůlně, kde ho policisté po čtyřech dnech našli. "No kam jsem ho měl dát, měl jsem ho odnést do krematoria? Nic jiného jsem s ním udělat nemohl," vysvětlil Řepka místo, kam mrtvolu muže položil.

Soudci nakonec nenašli žádnou polehčující okolnost a poslali Řepku do vězení na 12 let. Ten trest přijal a řekl, že si to odsedí a nebude se hádat. Státní zástupkyně se k rozsudku nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám