Hlavní obsah

Zavinili smrt dvou lidí. Nechtějí přiznat, kdo řídil

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Před více než šesti lety přišla Eva Peterková o manžela i dceru. Zahynuli pod koly kamionu poté, co jejich vůz dostal smyk, když se vyhýbal letícímu plechovému krytu sporáku, jenž odletěl ze špatně upevněného nákladu na vozíku auta před nimi.

Foto: kraje Jihomoravského HZS, ČTK

Při nehodě zemřeli dva lidé.

Článek

Policie nejdřív za viníka označila mrtvého muže, teprve po tlaku Peterkové otočila a obžalovala řidičku auta s vozíkem. Soudy ji ale odmítly potrestat s tím, že není jisté, zda řídila, neboť v autě s ní byl ještě její manžel a kamarád.

Nejde o žádnou banalitu, zemřeli přece dva lidé
Eva Peterková, pozůstalá

A ani jeden z nich se k řízení vozu nepřiznal, oba odmítli vypovídat. K tragické nehodě došlo na začátku dubna 2015 u Bučovic na Brněnsku. Muž s dcerou jeli domů ve své fabii z poslední lyžovačky.

Na hlavním tahu z Uherského Hradiště na Brno dojeli terénní vůz Nissan s přívěsným vozíkem, na němž byl navršen bez ladu a skladu kovový odpad. V jednu chvíli se z vozíku uvolnil plech a letěl přímo proti fabii.

Vinili mrtvého

Řidič strhl volant, sjel na krajnici, kde dostal smyk, a přejel do protisměru přímo pod kamion. Řidič i jeho dcera na místě zahynuli.

Vyhýbal se plechu a havaroval. Jeho chyba, řekl žalobce

Krimi

Policie usoudila, že za tragédii může řidič fabie, a případ odložila. Tím začala dlouhá kalvárie. Stížnost Peterkové vyškovské státní zastupitelství zamítlo.

Vdova si poté nechala udělat vlastní znalecký posudek a předložila ho Nejvyššímu státnímu zastupitelství. To nařídilo ve vyšetřování pokračovat, jenže policie i žalobce setrvali na svém názoru.

Po další stížnosti teprve Krajské státní zastupitelství v Brně určilo, aby krajská kriminálka zahájila stíhání pro usmrcení z nedbalosti u řidiče terénního vozu. Vyšetřovatelé a státní zastupitelství došli k závěru, že za volantem seděla mladá žena, a k vyškovskému okresnímu soudu doputovala pět let po nehodě obžaloba.

Chrání manžela?

Ženu za viníka označili proto, že po nehodě se sama za řidičku označila, dostala i zaplatila blokovou pokutu ve výši dvou tisíc korun za špatně upevněný náklad.

Jenže po zahájení trestního řízení žena otočila a řekla, že auto neřídila. Dál odmítla vypovídat. Její manžel i kamarád pak vypověděli, že žena neřídila, ale kdo seděl za volantem, neřeknou s odkazem na své právo nevypovídat, neboť by mohli přivodit trestní stíhání sobě či osobě blízké.

Znalec zkreslil průběh nehody, přijde o razítko

Domácí

Obžalobu pak vyškovský soud smetl ze stolu. Upozornil přitom na výpověď svědka, který podle své výpovědi jasně viděl, jak z terénního vozu vyskočil z místa řidiče muž a z místa spolujezdce mladá blondýna.

Foto: kraje Jihomoravského HZS, ČTK

Poškozený kamion

„Soud dospěl k závěru, že vozidlo podle nezaujatého svědka řídil muž, a tedy to nemohla být obžalovaná. Obžalovaná mohla mít důvod chránit osobu blízkou, svého manžela, mohla k tomu mít své důvody, které se jí jevily jako prospěšné pro rodinu. Lze akceptovat, že vzala původní vinu za nějaké pochybení na sebe, aniž domyslela důsledky,“ rozhodla soudkyně Zdeňka Kalová.

Podala ústavní stížnost

Státní zástupce se proti verdiktu odvolal, ale ani u Krajského soudu v Brně nenašel pro své argumenty pochopení.

„Není žádných pochybností o tom, že viníkem nehody je skutečně řidič vozidla Nissan. Byť státním zástupcem poukazované nepřímé důkazy mohou vést k důvodnému podezření vůči osobě obžalované, tak přesto nelze vyloučit reálnou možnost, že řidičem předmětného vozidla mohla být i jiná osoba,“ konstatoval senát v čele s Josefem Teplým.

S náklaďákem vjel do cesty záchrance, dostal podmínku

Krimi

Peterková se ani poté nevzdala ve své snaze pohnat před spravedlnost člověka, který zavinil smrt jejích milovaných, a podala ústavní stížnost. V té dokazuje, že soudy porušily její právo na účinné vyšetřování, neboť neudělaly vše pro to, aby zjistily, kdo z trojice v autě skutečně za volantem seděl.

Vypovídat proti sobě nemusí

Manželé proti sobě vypovídat nemusí. Jiná situace je ale podle Peterkové u třetího z vozu, který odmítl vypovídat s tím, že manžel obžalované mu byl za svědka, a proto obžalovanou bere jako osobu blízkou.

Foto: kraje Jihomoravského HZS, ČTK

Jeden z havarovaných vozů.

„Z toho, že svědek je kamarádem manžela, nelze automaticky vyvozovat, že má rovněž blízký vztah i s obžalovanou. Soudy však tuto skutečnost nijak neodůvodnily, a dopustily se tak postupu v rozporu s ústavně zaručeným právem na spravedlivý proces,“ stojí ve stížnosti, o které Ústavní soud zatím ještě nerozhodl.

Senior srazil chodkyni a ujel. Pak podle soudu zfalšoval lékařské potvrzení, že může řídit

Krimi

„Nejde o žádnou banalitu, přece zemřeli dva lidé. Bohužel jsem měla pocit, že na začátku se toho chce policie a státní zastupitelství zbavit nejjednodušším způsobem tak, že hodí vinu na mého manžela, který už se nemohl bránit. A teď to má celé ztroskotat na tom, že nebyli schopni určit, kdo řídil,“ dodala Peterková.

Reklama

Výběr článků

Načítám