Hlavní obsah

Senior srazil chodkyni a ujel. Pak podle soudu zfalšoval lékařské potvrzení, že může řídit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Dvouletá podmínka a k tomu tři roky zákaz řízení motorových vozidel. Takový je trest, který v pondělí vyměřil klatovský soud 76letému Jaroslavu Novému z Klatov. Podle rozsudku důchodce loni v říjnu srazil a vážně zranil chodkyni. Z místa pak ujel. Verdikt soudu není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě ublížení na zdraví a neposkytnutí pomoci soud seniora uznal ještě vinným z padělání lékařské zprávy, neboť poté, co ho policisté po nehodě vypátrali a zahájili vyšetřování, předložil falešné potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení vozidel.

Nový, který se hlavního líčení neúčastnil, nehodu popíral. „Usvědčují ho ale kamerové záznamy,“ uvedl předseda senátu Petr Sperk.

Nehoda se stala v ulici 5. května na okraji města. Padesátiletá žena přecházela silnici po zebře od drůbežářských závodů směrem k obchodnímu domu. Auto ji trefilo zhruba půldruhého metru od krajnice.

Soud zprostil viny muže ze Sokolova, který měl schválně vyvolávat dopravní nehody

Krimi

„Řidič narazil pravou přední částí do boku chodkyně, která přepadla přes kapotu a zůstala ležet na vozovce. Muž za volantem po střetu nezastavil a z místa odjel,“ popsala už dříve nehodu policejní mluvčí Dana Ladmanová s tím, že sražená chodkyně skončila v nemocnici se zlomenou pažní kostí.

Žena u soudu uvedla, že před přechodem zastavila a rozhlédla se. „Z levé strany nic nejelo a zprava jsem viděla vozidlo, které ale bylo ještě daleko. Předpokládala jsem, že když vkročím do vozovky, auto zpomalí a já se bezpečně dostanu na druhou stranu. Tak jsem začala rychle přecházet a dívala se přitom už jen před sebe,“ popisovala svědkyně, co předcházelo samotné kolizi.

Asi metr a půl před protější krajnicí pak do ní narazilo auto. „Přepadla jsem přes kapotu a zůstala ležet na zemi. Přiběhli nějací lidé a pomáhali mi se postavit na nohy. Hrozně mě bolelo rameno, a proto mě dcera odvezla do nemocnice,“ dodala chodkyně.

Zdrogovaný taxikář při honičce boural a zabil zákazníka, soud mu zpřísnil trest

Krimi

Kriminalisté po zhlédnutí kamerového záznamu zjistili, o jaké vozidlo se jedná a kdo ho v době nehody řídil. Podezřelého si pak předvolali k podání vysvětlení. „Tvrdil, že si není střetu s chodcem vědom. Žádný náraz do auta prý necítil. Na vyžádání předložil lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení, který měl platnost do října 2021,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Protože už na první pohled se policistům zdála předložená listina podezřelá, ověřili si její autentičnost u lékařky uvedené na razítku. Zjistili, že řidič jim předložil staré osvědčení, u kterého zfalšoval dobu jeho platnosti. Konkrétně u letopočtu 2020 vymazal koncovou nulu a přepsal ji na jedničku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám