Hlavní obsah

Zatykač na Říhu umožní jeho hledání Interpolem

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 hodlá vydat zatykač na exkampeličkáře Martina Říhu. Důvodem je sice snaha soudu doručit mu rozhodnutí o zastavení trestního stíhání pro pohrdání soudem a útok na veřejného činitele, ovšem policistům zároveň umožní zapojit do pátrání po zmizelém i Interpol.

Foto: Táňa Pikartová

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově připravilo pro svoje návštěvníky skutečné unikáty. Výstava Už to frčí je otevřená do konce února.

Článek

Zmiňovaných trestných činů se měl Říha, který je už dva měsíce nezvěstný, dopustit písemnými útoky na předsedkyni městského trestního senátu Hanu Hubáčkovou a napadením stráže v soudní budově.

"Ačkoli bylo stíhání Říhy pro pohrdání soudem a útok na veřejného činitele jako neúčelné zastaveno, obviněný má právo trvat na tom, aby byl případ projednán před soudem," vysvětlila dnes důvody pro vydání zatykače soudkyně Monika Křikavová. Protože podle ní Říha nyní pobývá neznámo kde, je jeho zatčení jedinou cestou, jak mu verdikt doručit a po předvedení k výslechu zjistit, jestli se zastavením stíhání souhlasí, nebo zda žádá konání procesu.

"Pro případ, že by se cítil nevinen a chtěl by, aby soud vynesl osvobozující rozsudek," dodala.

Útěk nebo únos

Policisté záměr soudkyně uvítali. "Vydání zatykače umožní vydat mezinárodní zatykač a Říhu vyhledat s pomocí Interpolu a zahraničních policejních sborů. To současně otevře nové možnosti v pátrání po Říhových zahraničních kontech," vysvětlil v pátek Právu smysl vydání zatykače policejní expert.

Říha byl dosud nepravomocně odsouzen k desetiletému trestu za vytunelování kampeličky. V polovině dubna ale záhadně zmizel. Zatímco rodiče se domnívají, že byl jejich syn unesen, policie míní, že Říha využil pobytu na svobodě a utekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám