Hlavní obsah

Policie zadržela 10 lidí pro podezření z korupce při nákupech pro nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. V pondělí to uvedl Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na webu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policie. Ilustrační snímek

Článek

O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, ale Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava.

Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad.

Podle EPPO jde o zločineckou organizaci, která působí nejméně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech zajistit zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení.

Představenstvo Krajské zdravotní, kde zasahuje policie, odvolalo ředitele

Krimi

Předseda představenstva Krajské zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, Ondřej Štěrba v Ústí nad Labem řekl, že zásah se týká veřejných zakázek.

Prohlídek provedla NCOZ podle úřadu 36 v 11 městech v ČR, v domácnostech a kancelářích podezřelých a ve dvou vedeních nemocnic.

Štěrba uvedl, že se dozvěděl o zásahu v noci a byl v sídle ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem mezi půl druhou a půl pátou, aby poskytl osobně součinnost NCOZ.

Mezi zdravotnické vybavení, kterého se věc týká, patřily operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory.

Předem určení dodavatelé měli podle vyšetřování možnost podílet se na vytváření zadávací podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před jejich vyhlášením. Zakázky tak byly vytvořeny na míru daným dodavatelům, uvedl Úřad evropského veřejného žalobce.

Úřad oficiálně zahájil činnost 1. června 2021 a má se stát klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání peněz z rozpočtu Evropské unie.

Každý členský stát navrhl do funkce evropského žalobce svého kandidáta - Česko vyslalo Petra Klementa z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. Vybírají se i takzvaní evropští pověření žalobci, kteří zastupují instituci na domácí půdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám