Hlavní obsah

Záměna ve FN Bulovka: Policii se přihlásila i druhá žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražským kriminalistům se přihlásila i druhá pacientka, kterou si minulý týden ve Fakultní nemocnici Bulovka spletli s jinou. Personál nemocnice podle médií zaměnil dvojici cizinek a v důsledku toho provedl jedné z nich zákrok, kvůli němuž potratila. Případ prošetřuje policie jako možné ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Areál Nemocnice Na Bulovce

Článek

„V současnou chvíli mohu říct, že kriminalisté komunikují s oběma poškozenými ženami, které ve věci figurují,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Eva Kropáčová.

K nešťastné záměně došlo začátkem minulého týdne. Dvojici cizinek přijali na gynekologicko-porodnickou kliniku nemocnice. První měla jít na běžnou těhotenskou kontrolu, druhá na odborný zákrok, takzvanou kyretáž, při níž dochází k „vyškrábnutí“ děložní sliznice nebo sliznice děložního hrdla ostrým nástrojem. Takový zákrok podstupují ženy s gynekologickými problémy nebo kvůli umělému ukončení těhotenství.

U pacientek ale došlo k záměně. Podle mluvčí Bulovky v důsledku „závažného porušení a nedodržení interních předpisů“ ze strany personálu. Pochybení se prošetřuje. Zatím není jasné, jak k němu mohlo dojít, jelikož se pacientka musí na předoperačních přípravách - k nimž patří i anestezie - aktivně podílet.

Případ záměny pacientek na Bulovce: Policii se přihlásila jedna z žen

Krimi

Už v pátek se na výzvu ozval kriminalistům advokát první z poškozených žen. Na základě toho začala policie prověřovat celý incident pro „podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti“. To se vztahuje mimo jiné na pochybení při zaměstnání a hrozí za něj vězení až na jeden rok nebo zákaz činnosti. V případě, že bylo ublíženo více osobám, hrozí až tříletý trest.

V jednotlivých úkonech policisté pokračují, řekla Novinkám Kropáčová.

Zřizovatelem Bulovky je ministerstvo zdravotnictví. To prostřednictvím mluvčího Ondřeje Jakoba uvedlo, že je nemocnice připravena poškozené náležitě odškodnit.

Na Bulovce zaměnili pacientky. Zdravá žena kvůli tomu potratila

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám