Hlavní obsah

Případ záměny pacientek na Bulovce: Policii se přihlásila jedna z žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policii se během pátku ozvala prostřednictvím svého právního zástupce jedna z pacientek, které na gynekologii v pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí zaměnili, kvůli čemuž jedna z žen potratila. Policie zahájila šetření kvůli podezření z nedbalostního ublížení na zdraví.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Fakultní nemocnice Bulovka

Článek

Policie v pátečním příspěvku na sociální síti uvedla, že se v rámci šetření obrátila na nemocnici, ale zatím se jí nepodařilo zkontaktovat ani jednu z žen. Po zveřejnění výzvy se policii ozval právní zástupce jedné z žen a policie následně zahájila trestní řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.

O tragické záměně informovala v pátek televize CNN Prima News. Zatímco těhotná žena šla na běžnou kontrolu, druhé měli lékaři udělat odborný zákrok, takzvanou kyretáž, který se dělá při onemocnění dělohy. Používá se také k umělému ukončení těhotenství.

Jenže došlo k záměně obou pacientek a těhotná žena v jejím důsledku potratila. Nemocnice se rodině podle mluvčího ministerstva zdravotnictví omluvila a je připravena poskytnout náležité odškodnění. „Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje pacientce i celé rodině hlubokou lítost. Došlo k neomluvitelnému selhání lidského faktoru a viníci jsou postaveni mimo službu,“ sdělil Novinkám mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Mluvčí nemocnice uvedla, že k fatální záměně došlo kvůli závažnému porušení a nedodržení předpisů.

Na Bulovce zaměnili pacientky. Zdravá žena kvůli tomu potratila

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám