Hlavní obsah

Žalobci zrušili stíhání tří bývalých členů vedení zkrachovalé záložny WPB Capital

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zastavilo stíhání tří bývalých členů představenstva zkrachovalé záložny WPB Capital. Muže policie loni obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku a porušení pravidel hospodářské soutěže. Obvinění si podali stížnost, NSZ jim vyhovělo. Ve středu to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Jan Krestýn.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obvinění bývalých členů představenstva souviselo s vleklým sporem mezi WPB Capital a společností Trowmart Limited, která si v roce 2014 v rozhodčím řízení neoprávněně nárokovala vlastnické právo k části portfolia úvěrových pohledávek družstva na základě historické smlouvy z roku 2002. Bývalému představenstvu bylo v obvinění kladeno za vinu, že o rozhodčím řízení neinformovalo Českou národní banku (ČNB) a že se v řízení nedostatečně bránilo.

Bývalé představenstvo WPB Capital ve sporu se společností Trowmart Limited ihned v roce 2014 podalo žalobu na zrušení rozhodčího nálezu a návrh na odklad vykonatelnosti, kterému soud vyhověl. Žádná škoda tudíž nemohla vzniknout, uvedl již dříve mediální zástupce záložny Martin Jaroš.

Podobná situace podle něj nastala už v minulosti, kdy byli na základě odborného posouzení ČNB v jiném trestním řízení obviněni jiní představitelé WPB Capital. Městský soud v Praze ovšem v rámci projednávání žaloby na zrušení rozhodnutí bankovní rady o odebrání licence toto odborné posouzení ČNB zásadním způsobem zpochybnil, dodal.

WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že záložna uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti. Podle loňského rozhodnutí soudu šlo o nepřiměřený zásah.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám