Hlavní obsah

Žalobce: Svědci u soudu s Březinou lžou, hrozí jim stíhání

Právo, Aleš Fuksa, Petr Marek
Olomouc

U Krajského soudu v Olomouci pokračuje hlavní líčení s bratry Březinovými v případu krácení daní. U soudu vypovídali jednatel likérky HP Premium Petr Hemžský a jeho otec Pavel. Oba muže předseda senátu Eduard Ondrášek upozorňoval na povinnost pravdivě vypovídat.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek a Tomáš (v popředí) Březinovi na lavici obžalovaných u soudu v Olomouci

Článek

V té souvislosti novinářům státní zástupce Miroslav Stoklásek řekl, že „bylo evidentní, že svědek Petr Hemžský u soudu lhal“. „V té souvislosti dám zřejmě podnět, aby byly zahájeny kroky vedoucí k trestnímu řízení proti jeho osobě pro křivou výpověď. Totéž zvážím i v případě jeho otce Pavla Hemžského, případně i u dalších svědků, kteří již vypovídali,“ konstatoval žalobce.

Předseda senátu se ptal obou svědků především na jejich vazbu na obžalované bratry Březinovy. Padly hlavně dvě otázky, a to zda a kvůli čemu se uskutečnily schůzky Hemžských s bratry Březinovými a zda na nich došlo k předání finanční hotovosti za konkrétní službu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco otec Pavel Hemžský si i přes upozornění předsedy senátu, že „odpovídá neurčitě“, na nic takového nevzpomněl, jeho syn Petr Hemžský po váhání přiznal, že od Březinových získal peníze. Nepamatoval si však, o jakou částku konkrétně šlo.

Hasiči měli otevřít sklad  

Podle Tomáše Březiny, který se v případu půlmiliardového daňového úniku při nelegálním obchodování s lihem rozhodl doznat veškeré skutečnosti, se jednalo o padesát až sto tisíc korun.

„Bratři Březinovi se na nás obrátili, zda neznáme nějaké hasiče. Chtěli hasiče z areálu v Olomouci, kde byl líh uskladněn. Měli jim pomoci se dostat do skladu, aby ho mohli zdenaturovat,“ uvedl po naléhání soudu Petr Hemžský. To předtím doznal i Tomáš Březina. „Pokud by nešlo jej zdenaturovat, chtěli jsme jej vylít,“ doplnil.

Videozáznam s Březinou 

Tomáš Březina ve čtvrtek u soudu rovněž hovořil o prosbě získat důležitý videozáznam ze schůzky mezi Radkem Březinou a Lubomírem Kaláčem na čerpací stanici, který již v té době měla i policie. Březina potřeboval mít jistotu, zda na něm je znatelný jeho obličej či nikoliv. Pavel Hemžský popřel, že by věděl o tomto videu, jeho syn Petr však jeho předání Březinovým přiznal. „Videozáznam předal otec,“ doznal Petr Hemžský.

Schůzka na něm zachycená se týkala předání věcí mezi Březinou a jeho pravou rukou Kaláčem, který se měl s dalšími komplici vloupat do areálu se zabaveným lihem a právě ten následně zdenaturovat či vylít.

Hlavní líčení trvá již od začátku týdne a je zatím naplánováno do pondělí. Předseda senátu Právu potvrdil, že jeho závěr v příštím týdnu neočekává s tím, že jednání bude odročeno za účelem předvolání dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám