Hlavní obsah

Mám z Březiny strach, prohlásil u soudu závozník a pravá ruka lihového bosse

Právo, Aleš Fuksa, Petr Marek
Olomouc

Druhým dnem pokračuje soudní líčení s obávaným lihovým bossem Radkem Březinou u Krajského soudu v Olomouci. V dopoledních hodinách vypovídal jeden z nejdůležitějších svědků Lubomír Kaláč, hlavní závozník nelegálního lihu převáženého z hrobické společnosti Morávia-Chem do skladů ve Stojčíně na Pelhřimovsku, Valašském Meziříčí i v Olomouci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Svědek Lubomír Kaláč u olomouckého krajského soudu.

Článek

Lubomír Kaláč je zároveň prvním spolupracujícím obviněným v řetězci rozsáhlého nelegálního obchodu s lihem. V Březinově případu krácení daní při celkové škodě zhruba půl miliardy korun, který nyní rozplétá olomoucký soud, stojí v pozici svědka.

Ve shodné věci šetřené od ledna Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu je však zároveň jedním z patnácti obviněných.

Měl jsem a dodnes mám z Radka Březiny strach. Řekl nám, jak máme vypovídat.
Lubomír Kalač

V pondělí Tomáš Březina, mladší bratr lihového bosse, u soudu vypověděl, že Kaláč byl nejbližším podřízeným Radka Březiny a řídil návozy čistého nezdaněného lihu do skladů po celé republice, a to nejen do třech areálů, které figurují v této kauze.

„Příkazy o tom, kam se co má vézt, jsem dostával od Radka Březiny, či přes Radka Menšíka (jednatel Morávia-Chem pozn. red.), případně někdy od Tomáše Březiny. Fiktivně zdenaturovaný líh jsme převáželi do skladů i jednotlivým likérkám v Česku i na Slovensku. Na Slovensku se jednalo například o likérky Vanapo, nebo Carat. Do Česka jsem to vozil panu Pospíšilovi,“ prozradil Kaláč.

Kalač mě natřel, aby mě zavřeli, když řekl, že líh je můj. Chránil sebe. Nemůže mluvit o strachu.
Radek Březina

Radek Březina již v pondělí upozornil na to, že Kalač neustále mění svoji výpověď a snaží se co nejvíce vyvinit. V přípravném řízení totiž fakta zamlčoval, nebo si na důležité věci nevzpomínal. Na to poukázal i předseda senátu Eduard Ondrášek. Kalač to vysvětlil obavami o svůj život.

Zazdíval okna 

„Měl jsem a dodnes mám z Radka Březiny strach. Řekl nám, jak máme vypovídat. Později jsem byl takto instruován i Radovanem Dalajkou (bývalý jednatel Morávia-Chem pozn. red.) a Stanislavou Březinovou (manželka Radka Březiny pozn. red.). Dalajka například chtěl, abych tvrdil, že mě policie donutila říct, že líh ve Stojčíně patří Radku Březinovi,“ prohlásil Kaláč.

To však Březina odmítl. „Kaláč mě natřel, aby mě zavřeli, když řekl, že líh je můj. Chránil sebe. Nemůže mluvit o strachu.

Soud s bratry Březinovými bude pokračovat i v odpoledních hodinách, a to výslechem Václava Kirchnera, který byl Kaláčův podřízený. Tento muž zároveň Kaláčovi pomáhal zazdít zmíněné výklenky ve Stojčíně a také s rozvozem lihu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lihový boss Březina zůstává ve vazbě

Zlínský podnikatel Radek Březina, údajný šéf lihové mafie, zůstává ve vazbě. V úterý o tom rozhodl v neveřejném jednání olomoucký krajský soud (KS). Před KS...

Výběr článků

Načítám