Hlavní obsah

Žalobce chce pro Ratha 2,5 roku vězení navíc a propadnutí majetku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce chce navýšit současný trest Davidu Rathovi o dalších 2,5 roku a nechat propadnout celý jeho majetek. Rath má dostat v druhé větvi korupční kauzy celkem 9,5 roku. Manželé Petr a Kateřina Kottovi 8,5 roku a rovněž propadnutí majetku. Obžalováno je celkem osm lidí a osm firem z korupce a zmanipulování veřejných zakázek pro některé středočeské nemocnice či záchranku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

Žalobce chce také pětiletý trest pro generálního ředitele největší české stavební firmy Metrostav Pavla Piláta, ten má navíc uhradit 1,5 milionu korun. Sama firma Metrostav by podle návrhu žalobce měla zaplatit peněžitý trest 25 milionů korun a nesměla by se účastnit deset let veřejných zakázek.

Ratha, Petra Kotta a jeho tehdejší partnerku a nyní manželku Kateřinu zatkli detektivové protikorupční policie v květnu 2012, přičemž u tehdejšího středočeského hejtmana našli v krabici od vína sedm milionů korun údajně obdržených na úplatcích. Rath si za to od října odpykává sedmiletý trest vězení.

Rath podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Krimi

Všichni tři opakovaně vinu odmítli, stejně jako u soudu, který řešil první větev. „Nesouhlasím s podanou obžalobou. Opírá se o celou řadu nepravdivých tvrzení a věcí, které se nestaly. Mám vůči ní mnoho námitek,“ uvedl loni v jednací síni Kott a v podobném duchu hovořila i jeho manželka.

Rath převezl novináře. Za mříže nenastoupil v Ruzyni, ale v Teplicích

Krimi

V nynější části této kauzy jde o úplatky, a především tendry za stovky milionů korun, mimo jiné na nákup sanitek pro středočeskou záchranku, jejíž šéf Martin Houdek je rovněž mezi obžalovanými, ale také o rekonstrukci jednoho z pavilonů kolínské nemocnice či výstavbu nových pavilonů nemocnice v Mladé Boleslavi.

Právní zástupce prvního ze jmenovaných špitálů u soudu požádal o náhradu škody za dvě zakázky v celkové výši téměř 255 milionů korun. Jako poškozený se pak připojil i Středočeský kraj, který žádá tři miliony. Obžalovaní podle státního zástupce Jiřího Pražáka požadovali za zmíněné zakázky úplatky v celkové výši 60 milionů korun, ale stačili prý převzít jen 3,4 milionu před tím, než je zadržela policie.

Reklama

Související články

Rath dostal výzvu k nástupu do vězení

Bývalý středočeský hejtman David Rath dostal výzvu k nástupu do výkonu trestu. Uvedl to ve středu server iROZHLAS.cz s tím, že to potvrdil Rathův advokát Adam...

Výběr článků

Načítám