Hlavní obsah

Rath: Jsem hrdý na to, že jsem odsouzen za poškozování zájmů nové říše

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, rav

David Rath si po vynesení pravomocného rozsudku uspořádal tiskovou konferenci, aby se k němu vyjádřil. Vrchní soud v Praze jej ve středu poslal na sedm let do vězení. Samotného přelíčení se bývalý hejtman nezúčastnil.

Záznam: TK Davida RathaVideo: Novinky

 
Článek

„Soud mě uznal vinným. Odsouzena však byla jen jedna ze zakázek v případu na buštěhradský zámek. Soud konstatoval, že nešlo o přijetí úplatku, ale je to překvalifikováno na poškození zájmu Evropské unie. To je mi ctí, je to jako u našich předků, kteří byli odsuzováni za poškozování třetí říše,“ řekl po verdiktu Rath.

Zároveň upozornil, že je na tom lépe, protože ve třetí říši dostávali obžalovaní trest smrti, on sám mohl dostat jen 12 let vězení. „Jsem hrdý na to, že jsem odsouzen za poškozování zájmů nové říše,” dodal bývalý hejtman.

Jsem připraven sedm let na nástup trestu. Až to přijde, tak odjedu na shromaždiště směr lágr.
David Rath

Podle rozsudku vrchního soudu byl Rath uznán vinným jen v zakázce na opravu buštěhradského zámku, v případu gymnázia v Hostivici byl zproštěn. Všichni obžalovaní byli zproštěni části obžaloby, která se týká manipulací s tendry na vybavení středočeských nemocnic.

Rath také tvrdí, že nebyl odsouzen za korupci. Vrchní soud ho však kromě poškození zájmu EU potrestal za trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Ten však ve třetím a čtvrtém odstavci mimo jiné říká: „Kdo (...) přijme nebo si dá slíbit majetkový nebo jiný prospěch a spáchá takový čin jako úřední osoba, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let.“

Peníze nemá

Trest však podle svých slov přijme. „Cítím se nevinný, ale jsem připraven se mu podrobit. Budu se bránit právními prostředky, klidně i ke štrasburskému soudu. Vrchní soud podlehl tlaku politiků a veřejnosti, aby mě potrestal. V rámci zakázky na zámek jsem nic nezákonného nekonal,“ konstatoval bývalý hejtman.

Rath se vyjádřil také k peněžitému trestu, kterým byl odsouzen k zaplacení 10 milionů korun. „Nemám 10 milionů, nemám ani jeden milion, takže nevím, z čeho to mám zaplatit. Musím počkat, co bude v písemném zdůvodnění, jestli to bude možné uhradit ze zabaveného majetku,“ vysvětlil Rath.

Trestu se Rath nehodlá vyhýbat. „Jsem připraven sedm let na nástup trestu. Až to přijde, tak odjedu na shromaždiště směr lágr. Jsem zdráv, takže ze zdravotních důvodů o odklad žádat nebudu. Nevím, jak to ale budu mít s rodinnými důvody, zda stihnu všechno vyřídit. Nemám zájem čekat,“ shrnul Rath a rozloučil se s novináři slovy, že se uvidí před věznicí.

Po sedmi letech

Soudy vynesly první pravomocný rozsudek po sedmi letech od doby, kdy policisté zatkli Ratha s krabicí od vína se sedmimilionovým úplatkem. Pražský vrchní se případem zabýval podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

V první větvi Rathovy korupční kauzy figuruje kromě bývalého hejtmana dalších deset lidí. Machinace s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic podle obžaloby organizovali bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr.

Kottovi podle spisu brali spolu s Rathem za zajištění vítězství v tendrech úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám