Hlavní obsah

Žaloba Richterové na dezinformátorku opět u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek začal znovu projednávat žalobu místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) na dezinformátorku Nelu Liskovou za šíření lživého příspěvku. Lisková se má podle rozsudku prvoinstančního soudu poslankyni omluvit a zaplatit 50 tisíc korun. Ani jedna z aktérek se ve čtvrtek k soudu nedostavila.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředsedkyně pirátů Olga Richterová

Článek

„Nemyslím si, že došlo k nějaké dohodě mezi žalobkyní a žalovanou. Žalovaná měla zasáhnout do osobnostních práv, a to několika útoky, zejména sdílením zmanipulovaného sdělení včetně užití fotografií žalobkyně,“ zahájil jednání předseda soudního senátu Tomáš Novosad.

V příspěvku opakovaně sdíleném Liskovou v roce 2019 bylo spolu s fotografií Richterové uvedeno údajné její tvrzení, že Česko může v souvislosti s první vlnou uprchlické krize v roce 2015 přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim startovací byty pro mladé.

Richterová se bránila, že nic takového nikdy neřekla. U předchozího soudu se i rozbrečela kvůli množství nenávistných zpráv, které jí po sdílení přišly. Někteří píšící jí i vyhrožovali smrtí.

Soud nařídil dezinformátorce Liskové, ať se omluví poslankyni Richterové

Domácí

Ačkoli Richterová Liskovou žádala, aby příspěvky smazala, neučinila tak. Případ se nakonec dostal k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který dezinformátorce nepravomocně nařídil se omluvit a zaplatit odškodnění. Lisková také nesmí o poslankyni sdílet další podobné příspěvky. Proti rozsudku se ale odvolala.

Obhajoba chce prozkoumat listiny

Obhajoba Liskové nyní u soudu žádá znovu přezkoumání některých listin, které podle ní odporují rozsudku a obvodní soud je nevzal v potaz.

„Chtěl bych projednat třeba článek Postoj České pirátské strany k migrační krizi 2015 na webových stránkách Pirátské strany, kde se píše, že zastupitelé pirátů v zastupitelstvu Prahy, Brna a dalších měst jsou připraveni v zastupitelstvech podpořit konkrétní pomoc uprchlíkům, aby se integrovali, například byty, sociální pomocí a tak dále,“ poukázal obhájce Liskové.

Zákazy šíření ruských dezinformací nezabránily, nacházejí nové cesty

Internet a PC

Také chtěl, aby soud prošel výpověď Richterové na policii, protože údajně sama vyšetřovatelům řekla, že to byla velice chytrá dezinformace, jelikož se zabývá bytovou politikou. „U soudu ale uvedla, že se tím nezabývá,“ poznamenal advokát.

Právní zástupce poslankyně Filip Hajný požaduje, aby odvolací soud původní rozsudek potvrdil a nakázal Liskové smazat další příspěvky týkající se Richterové. Mimo jiné třeba odkaz na otevřený dopis dez­informátorky, ve kterém označuje soudní proces za kampaň namířenou proti ní a Pirát­skou stranu označuje za lidský odpad.

„Odvolání není z mého pohledu přesvědčivé,“ řekl soudu Hajný. Jednání bude pokračovat 12. ledna.

Dezinformační weby mají namále

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám