Hlavní obsah

Zákeřně strčil družku do kolejiště metra. Byla to moje životní láska, líčil u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem shození ženy do kolejiště metra v Praze se ve čtvrtek začal zabývat pražský městský soud. Druh poškozené, padesátiletý Tomáš Urban, čelí obžalobě z těžkého ublížení na zdraví, podle soudu ale připadá v úvahu i překvalifikování činu na pokus o vraždu. Urban prohlásil, že se cítí vinen, ale na čin si prý vůbec nepamatuje.

Tomáš Urban u souduVideo: Novinky

 
Článek

K incidentu došlo loni v srpnu ve stanici metra Smíchovské nádraží. Urban své o rok mladší družce nejprve bránil v cestě a pak ji s rozběhem strčil do zad, takže spadla z téměř dvoumetrové výšky do kolejiště.

Žena utrpěla mimo jiné pohmoždění mozku, krvácení do mozku nebo tříštivou otevřenou zlomeninu čelisti. Urban nechal bezvládnou a vážně raněnou ženu ležet v kolejišti a odešel. Policie jej dopadla o několik dní později.

Urban se sice na základě kamerových záznamů přiznal, u soudu ale kategoricky odmítl, že by chtěl družce nějakým způsobem ublížit. „Vážený soude, já se cítím vinen,“ prohlásil na úvod, jedním dechem však doplnil, že by prý družce neublížil.

Neznámý agresor shodil v metru mladíka do kolejiště

Krimi

„Byla to moje láska, moje třetí žena. Doteďka ji miluju, dýchal jsem pro ni. Byli jsme na tom dobře, plánovali jsme svatbu. Vůbec se na ni nezlobím,“ dodal, aniž by bylo jasné, za co by se měl na poškozenou zlobit.

Muž strčil ženu do kolejiště metra.Video: Policie ČR

„Velice rád bych dohodu o vině a trestu, velice rád zaplatím tu náhradu škody,“ pokračoval obžalovaný. S tím však nesouhlasila státní zástupkyně, protože nedošlo ke shodě na výši zvažovaného trestu. Prohlášení o vině navíc odmítl zmocněnec poškozené, protože by se tím eliminovala nabízející se možnost překvalifikování činu na pokus o vraždu, a ani soud Urbanovo prohlášení viny nepřijal.

„Soud má za to, že učiněné prohlášení nesplňuje parametry řádného prohlášení viny. Pan obžalovaný se cítí vinen, současně tvrdí, že si to vůbec nepamatuje. Současně není schopen se vyjádřit k uvedené právní kvalifikaci,“ uvedl předseda senátu Tome Frankič.

Za těžké ublížení na zdraví Urban může dostat až deset let vězení, v případě překvalifikování činu na vraždu by mu hrozilo až 18 let.

Žena se ho bojí

Urban tvrdí, že si vůbec nic nepamatuje - údajně o sobě tři hodiny nevěděl. Odmítl, že by v tom hrál roli alkohol nebo jiné drogy. Pamatuje si prý, že vyráželi z Nádraží Holešovice, že by jeli na Smíchov, ale už podle svých slov neví.

„Já jsem byl tak vyčerpanej, já si nepamatuju, že bych jel na Smíchovské nádraží,“ prohlásil ve čtvrtek Urban. Když viděl videozáznamy z metra zachycující to, co provedl, prý se toho „úplně lek“. „To, co jsem družce provedl, mě strašně mrzí,“ pronesl.

Poškozenou soud nepředvolával, soudce přečetl její výpověď z přípravného řízení. V ní žena vztah s druhem tak růžově nepopisovala, podle ní nebyl nijak zvlášť idylický. Byť uvedla, že obžalovaného milovala, tak se poslední dobou dost hádali, Urban jí prý například několikrát rozbil telefon a křičel na ni: Aport, aport! jako na psa. „Já už mám takovou povahu, že si nechám všechno líbit,“ komentovala to žena.

Urban podle ní dost pil a ji k tomu také nutil. Samotný útok a pád do kolejiště si prý sama rovněž nepamatuje. „Teď už ho nechci nikdy vidět, nechci se s ním setkat, bojím se ho,“ uvedla žena.

Urban po přečtení výpovědi ustoupil od romantického popisu vztahu a rozkřičel se na soudní síň, že je poškozená „ožralá schizofrenička“ a že to jsou všechno „samý lži“.

Žena, která od útoku trpí posttraumatickou stresovou poruchou, flashbacky a panickou hrůzou ze setkání s obžalovaným, po Urbanovi žádá přes 360 tisíc korun jako náhradu škody. Zdravotní pojišťovna pak uplatňuje nárok na 235 tisíc korun.

Ženu srazil v Praze do kolejiště metra, brutální zákeřnost zachytila kamera

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám