Hlavní obsah

Zájemce o práci podvodníci obrali o osobní údaje, pak na ně čerpali úvěry

Právo, pko
Brno

Uchazeči o práci by měli být obezřetní při sdělování svých osobních údajů. Podvodníci zneužívají jejich důvěry – na kopie zaslaných dokladů zakládají bankovní účty a na cizí identity získávají půjčky a čerpají kontokorenty. Lidé, jejichž data byla zneužita, se o tom často dozvědí až ve chvíli, kdy je banka vyzve k plnění závazků. Právě několik desítek takových případů nyní vyšetřují jihomoravští kriminalisté.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podvodníci nabízeli prostřednictvím inzerátů na internetu práci – budoucí zaměstnanci měli nejčastěji na dohodu o provedení práce provádět průzkum kvality služeb. Jakmile se zájemce o práci na takový inzerát ozval, poslali mu podvodníci návrh dohody o provedení práce, která vypadala velmi důvěryhodně,“ popsala začátek fíglu policejní mluvčí Petra Vedrová.

Se smlouvou chtěli „zaměstnavatelé“ po lidech poslat i oboustrannou kopii občanského průkazu a číslo účtu, kam měla chodit výplata.

„Podvodníci pak nelenili a za pomoci kopií dokladů si na internetu založili na jméno důvěřivce nový bankovní účet. Aby banka účet opravdu vytvořila, požadovala verifikaci toho, že zakládající opravdu existuje a je na něj psaný například další bankovní účet. Toho podvodníci dosáhli tak, že důvěřivé zájemce o práci vyzvali, aby na nově založený účet poslali korunu ze svého stávajícího bankovního účtu,“ odkryla praktiky podvodníků Vedrová.

Podvodníci předstírají prodej zboží

Jakmile byla na účtu byť jediná koruna, už se mohly nové účty vesele zneužívat. Podvodníci totiž na webových portálech předstírali prodej sekaček, horských kol či motorových pil a od dalších důvěřivců si nechali posílat peníze na nově vytvořené účty. Kupující své zboží samozřejmě nikdy neviděli a podvodníci rychle převáděli peníze na účty v zahraničí, přitom na podvodně vytvořených účtech ještě čerpali úvěry a půjčky.

„Kriminalisté se těmito případy intenzivně zabývají, aby odhalili totožnost pachatele či pachatelů. Zároveň upozorňují, aby lidé nikdy neposílali kopie svých dokladů neznámým lidem, kteří je mohou snadno zneužít,“ dodala Vedrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám