Hlavní obsah

Slovní střety, pískot a potlesk: Noční vlci přijeli do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Členové kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci se v pondělí na své cestě do Berlína zastavili na Olšanských hřbitovech v Praze, aby uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války. Více než stovku ruských i českých motorkářů přišly podpořit další desítky příznivců. U brány na hřbitov pak na ně čekaly dvě desítky demonstrantů s vlajkami EU, USA a NATO.

Příjezd a příchod Nočních vlků na Olšanské hřbitovyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Kontroverzní motorkářský klub, který je znám dobrými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jeho odpůrci označují za extrémní nacionalisty a jejich jízdy Evropou za provokaci. Akci hlídali policisté.

„Chceme demonstrovat příslušnost České republiky k Západu. Naše akce není namířena proti památce padlých rudoarmějců," řekl jeden z protestujících Jiří Cihlář. „Nesouhlasíme však s jízdou Nočních vlků, která je propagací putinovského režimu," dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD) na snímku s Nočními vlky, kteří v pondělí dorazili do Prahy.

Demonstranti a návštěvníci pietního aktu, mezi kterými byli Rusové i Češi, se před hřbitovem několikrát slovně střetli. Příjezd motorkářů doprovázel potlesk i pískot. Motorkáři spolu s dalšími lidmi položili věnce a květiny k památníku padlých vojáků.

Na akci dorazili stejně jako loni poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna a bývalá komunistická poslankyně Marta Semelová, které protestující označili za kolaboranty.

Při pietním aktu pak protestující vyvěsili přes zeď hřbitova transparent s nápisem, že za počátkem druhé světové války stál Hitler spolu se Stalinem a pakt Molotov–Ribbentrop.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Člen ruského motorkářského klubu Noční vlci na Olšanských hřbitovech v Praze. Za zdí visí nápis, že Hitler se Stalinem stojí za začátkem druhé světové války.

Jízdu z Moskvy do Berlína k výročí konce druhé světové války uspořádali ruští motorkáři již popáté. Přijeli od Brna, v poledne se setkali se svými českými příznivci na čerpací stanici na dálnici D1 u Průhonic.

Skupina zhruba 80 motorek a několika osobních aut, na kterých byly upevněny, ruské, sovětské i české vlajky, ale také vlajky mezinárodně neuznávaných separatistických území na východě Ukrajiny, poté s policejním doprovodem vyrazila po dálnici k Praze. České motorkáře předtím ještě zkontrolovala policejní hlídka.

Odjezd Nočních vlků z Olšanských hřbitovůVideo: Novinky

Noční vlci už několik let pořádají jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války. Některé země tyto výpravy považují za provokaci a hodnotí je jako bezpečnostní riziko. Vůdce spolku Alexandr Zaldostanov je na sankční listině Spojených států i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu.

Loni 7. května došlo v Praze k ostrým slovním přestřelkám mezi stoupenci a odpůrci Nočních vlků. Zapojil se do nich i poslanec a donedávna místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který se netají obdivem k ruským motorkářům. Za incident sklidil kritiku i od svých spolustraníků.

Většinu československého území osvobodila od nacistické okupace Rudá armáda, západní část země americké jednotky. Při osvobozování Československa padlo zhruba 150 000 sovětských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám