Hlavní obsah

Začal proces s muži, kteří údajně čtvrtili a vařili mrtvé

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U pražského městského soudu ve čtvrtek začal ostře sledovaný proces s dvojicí mladíků, obžalovaných z brutální vraždy dvou starších mužů. Údajně je měli zabít a rozřezat na kousky, které pak vařili a pekli.

Foto: Roman Černý, Divadlo na Fidlovačce

Po Fredrikovi

Článek

"Ptal jsem se, co je to tu cítit. Odpověděl mi, že vaří polévku z Knorra. Pak jsem viděl na plotně velký hrnec a udělalo se mi špatně." Takhle znělo u Městského soudu v Praze jedno ze svědectví o otřesné vraždě, ze které jsou obžalováni dvacetiletý mladík spolu se svým o dva roky starším kamarádem.

Loni v únoru měli brutálně zamordovat kvůli jejich majetku a hlavně bytu homosexuální pár, u kterého oba bydleli. Knorr v tomto případě nebyl název polévkového výtažku, ale jméno jednoho z dvojice. Těla obou obětí totiž vrazi podle obžaloby rozřezali a ostatky jednoho z nich dokonce vařili a pekli v troubě.

Dvacetiletý Aleš Laitar z Karlových Varů a dvaadvacetiletý Vladislav Roubíček z Prahy se ke Štefanovi Kissovi a Miloši Knorrovi do jejich bytu v Praze 10 nastěhovali začátkem loňského roku. "Znali jsme se z práce, Knorr i Roubíček pracovali stejně jako já v bezpečnostní agentuře Merlin," vypověděl před soudem obviněný Laitar.

Jeden z obžalovaných se přiznal

Oba obžalovaní se přitom shodli, že s homosexuálním párem i přes jejich nejrůznější nabídky neměli intimní styk. V dalších výpovědích se však už značně rozcházeli. Zatímco Roubíček detailně popisoval, jak oba starší muže zavraždili a jak se zbavili jejich těl, druhý z mladíků svou účast na brutálním činu odmítal.

"Věděl jsem o tom, ale měl jsem strach to nahlásit a zabránit jsem mu v tom nedokázal," tvrdil Laitar. Podle obžaloby se však na vraždách, které otřásly i zkušenými kriminalisty, podíleli oba stejnou měrou.

Nezabral ani vařič ve vaně

Pohostinný pár se mladíci pokusili koncem února nejprve otrávit rtuťí. "Vzali jsme teploměry, které byly doma, a nakapali jsme z nich rtuť do večeře," přiznal Roubíček. Druhého dne ráno však podle něj zjistili, že jed nezabral tak, jak si představovali.

"Knorr byl v obýváku a chroptěl. Nevěděli jsme, co máme dělat. Nakonec jsme ho udusili polštářem a tělo schovali do úložného prostoru pod postelí," vypověděl s ledovým klidem Roubíček.

Více práce jim podle jeho slov dal Štefan Kiss. "Když přišel z ložnice, tak jsem mu řekl, aby raději z bytu odešel. To odmítl, tak jsem ho zezadu praštil vázou do hlavy. Nic se mu ale nestalo, jen mu tekla krev," řekl obžalovaný s tím, že mu poté nabídl teplou koupel.

"Když byl ve vaně, tak jsem mu do vody hodil zapojený elektrický vařič. Vyjeknul bolestí a vařič vyhodil," uvedl Roubíček a dodal, že po této koupeli se šel Knorr koukat na televizi. Na dotaz soudkyně, jak je možné, že nechal bez povšimnutí dva pokusy o vraždu, obžalovaný nedokázal odpovědět. "Nakonec ho Laitar uškrtil," konstatoval pouze.

Bydleli v bytě s mrtvolami

Zatímco pak oba mladíci rozprodávali po pražských bazarech vybavení bytu, obě pomalu se rozkládající těla mezitím stále ležela pod postelí. "Byl to minimálně týden. Roubíček na té posteli spal," řekl Laitar.

"Obě těla jsme nakonec společně rozřezali pilkou na dřevo a na železo. Na kolik kusů nevím, nepočítal jsem to. Hlavu jsem oddělil já, víc si nepamatuji. Jednotlivé kusy jsem pak vařil v prádelním hrnci a posléze pekl na plechu v troubě," zaznělo ve výpovědi Roubíčka. Ten také uvedl, že zbytky zakopali na pozemku blízko domu nebo je splachovali do záchodu.

Podle policie hrozila další vražda

V bytě po zavražděném mileneckém páru bydleli ještě do května, pak se přestěhovali k jinému homosexuálovi do Ústí nad Labem, kde je posléze zadrželo policejní komando. Pravděpodobně tak předešlo další vraždě. "Chtěl ho zabít taky, já jsem ho od toho zrazoval," prohlásil na Roubíčkovu adresu Laitar.

Rozsudek by měl u soudu zaznít příští pátek, oběma obžalovaným přitom hrozí výjimečné tresty, v Roubíčkově případě pak i trest nejvyšší, tedy doživotí.

"Závisí to zejména na posudcích znalců," řekla Právu bez dalších podrobností státní zástupkyně Radka Miclíková. Spolu s oběma mladíky sedí na lavici obžalovaných i jejich společná známá Naděžda Palečná, která o otřesných vraždách věděla, ale nenahlásila je policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám