Hlavní obsah

Za zpackanou sebevraždu musí do vězení

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Loni v létě otřásl jedním z bytových domů v Brně výbuch. Hasiči z pětipatrového domu evakuovali 13 lidí a v přízemním bytě vytáhli z trosek osmašedesátiletého důchodce. Právě on výbuch zapříčinil, když chtěl spáchat sebevraždu pomocí dvou propanbutanových lahví. Za zpackanou sebevraždu důchodce u brněnského krajského soudu dostal čtyři roky vězení, jeho počínání totiž soudci ohodnotili jako obecné ohrožení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž se rozhodl odejít ze světa poté, co se pohádal se svým nejlepším a vlastně jediným přítelem.

Propanbutanovou lahev postavil na vařič s úmyslem způsobit výbuch a přivodit si takto svoji smrt
z obžaloby

„Obžalovaný přinesl do koupelny propanbutanové lahve o obsahu deset litrů a na jednu z nich hadicí připojil plynový vařič, hořák vařiče zapálil a druhou lahev postavil na plamen s úmyslem způsobit výbuch a přivodit si takto svoji smrt,“ popsala počínání zatrpklého a osamělého muže obžaloba.

Myslel, že jej zavalí stěna

Po výbuchu jedné z lahví došlo k vyražení oken a dveří bytu a zničení koupelny. Spoušť přitom nenapáchala samotná exploze plynu, ale jen tzv. fyzikální výbuch, došlo totiž jen k roztržení zahřívané lahve na hořáku.

Soudce způsobil nehodu a odmítl dechovou zkoušku, přijde o část platu

Krimi

„Roztrhl se ocelový plášť a laicky řečeno, tlaková vlna při tom sfoukla hořák, takže nedošlo k hoření a výbuchu samotného plynu. Řekl bych, že to dopadlo nejlépe, jak mohlo,“ vysvětlil soudní znalec.

Důchodce dostal u brněnského městského soudu čtyři roky vězení, trest ale odmítl přijmout. V odvolání tvrdil, že o fyzikálních jevech má jen základní povědomí, je pouze vyučen, a to ještě se špatným prospěchem. Proto prý nemohl dohlédnout možných následků svého chování.

Děti měl bít páskem s rozžhavenou přezkou. U soudu připustil jen klečení za trest

Krimi

„Měl jsem mylnou představu, že výbuch shodí příčku koupelny do sousedního pokoje, kde jsem ulehl, a že mě zabije svalená stěna,“ napsal muž do odvolání s tím, že se plně soustředil jen na své usmrcení. Dodal, že je otázka, zda se podařilo prokázat, že v bezprostředním ohrožení byli i jeho sousedé.

Taková argumentace mu u senátu odvolacího Krajského soudu v Brně v čele s Vlastimírem Čechem nemohla pomoci.

Soud: Že je plyn nebezpečný, ví i dítě

„Znalosti o tom, že plyn je hořlavinou a je nebezpečný a třeba k němu přistupovat s opatrností, ví i malé dítě. K této základní znalosti není třeba odborného vzdělání technického typu. Obžalovaný nemusel být ani nijak vynikajícím žákem ve škole, aby se dozvěděl o nebezpečí, které způsobuje výbuch plynu v bytě,“ napsal soud do rozsudku, který má Právo k dispozici.

Soudci upozornili, že jen o rok dříve byla média plná informací o výbuchu v Lenoře na Prachaticku. Při neštěstí tam zahynul muž, který nechal plyn unikat z propanbutanových lahví, dalších devět lidí bylo zraněno a dům museli dělníci strhnout.

Kamaráda škrtil tkaničkou a svrhl ho do kanálu, dostal 17 let

Krimi

Soudce Čech pak důchodci ještě vzkázal, že čtyři roky za takové jednání je trest nepřiměřeně mírný. Vzhledem k tomu, že se stání zástupce proti původnímu verdiktu neodvolal, však soud nemohl trestat přísněji. Muži hrozilo až osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám