Hlavní obsah

Za znásilnění zbraslavské školačky padl definitivní trest

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud zamítl ve čtvrtek odvolání dvaačtyřicetiletého Jiřího Obročníka a potvrdil mu nejvyšší možný trest za znásilnění. Odsouzený tak stráví dvanáct let za mřížemi za loňské napadení 11leté školačky, kterou si vyhlédl z vlaku ve Zbraslavi. Dívku jeho útok doživotně poznamenal.

Foto: Magdalena Murková
Článek

"Uložený trest je přísný, ale podle našeho názoru naprosto spravedlivý," uvedl při vyhlašování verdiktu předseda odvolacího senátu Jiří Zoula. Obročník přijal rozsudek zcela chladně a na jeho tváři nebylo znát žádné emoce.

 Pražský vrchní soud o případu rozhodoval již podruhé. Svým předchozím rozhodnutím kauzu vrátil nižší instanci kvůli několika nesrovnalostem. Pražský městský soud proto znovu vyslechl některé svědky a v dubnu jej poslal na 12 let do vězení.

Důkazů pro Obročníkovu vinu je dostatek. V neposlední řadě figuruje jeho přiznání krátce po zadržení, kdy popsal detaily, které mohl znát pouze pachatel. Také školačka jej poznala po hlase a na oblečení oběti se našlo jeho DNA.

Oběť prožívá peklo

Podle verdiktu si Obročník loni v únoru z jedoucího vlaku všiml jedenáctileté dívky, která se vracela ze školy. Z náhlého popudu vystoupil, dívku dostihl a odtáhl ke břehu Vltavy nedaleko zbraslavského mostu Závodu míru. Ačkoliv podle znalců netrpí žádnou sexuální úchylkou, následující sled událostí tomu neodpovídal. K smrti vystrašené dítě svlékl a donutil k různým sexuálním praktikám. Po svém uspokojení nechal dívku ležet a odešel. Policie ho chytila krátce po činu.

Oběť prodělala závažný psychický šok, ještě několik měsíců poté se jí traumatický zážitek vracel několikrát denně. Dívenka má od té doby také panický strach z mužů. Obročník byl v minulosti třináctkrát soudně trestán, pokaždé za majetkovou kriminalitu, zejména krádeže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám