Hlavní obsah

Za znásilnění prodavačky a loupež potvrdil soud šest let a léčbu

Praha

Jakub Sedlmajer, který v lednu pod vlivem drog přepadl pražský obchod s oblečením a znásilnil tam prodavačku, si odpyká šest let vězení a následně ho čeká ústavní léčba. Šestadvacetiletému muži ve středu potvrdil trest pražský vrchní soud, který zamítl pachatelovo odvolání. Verdikt je pravomocný.

Foto: Policie ČR

Odsouzený Jakub Sedlmajer na policejním snímku.

Článek

„Trest nelze považovat za nepřiměřeně přísný, spíše naopak,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Ivo Skoupý. Poznamenal, že jak za loupež, tak i za znásilnění hrozilo obžalovanému pět až 12 let vězení. Podle znalců je Sedlmajer sexuálním agresorem a šance na jeho opětovné začlenění do společnosti je obzvlášť snížená.

Přepadení se odehrálo 3. ledna v žižkovském obchodě s oděvy nadměrných velikostí. Sedlmajer si prodejnu nejprve obhlédl a poté se do ní vrátil bos, s kapucí přes hlavu a s věrohodnou maketou střelné zbraně. Postarší prodavačce poručil, aby otevřela pokladnu a vydala mu hotovost. K penězům se však nedostal, protože ženě se pokladnu podařilo nepozorovaně zablokovat.

Sedlmajer následně donutil prodavačku odejít do zázemí prodejny, kde ji přiměl k orálnímu sexu. Přitom jí opakovaně hrozil, že ji zastřelí. Ženě se podařilo informovat majitele obchodu, který dorazil na místo a následně zalarmoval policii. Ta mladíka zadržela ještě uvnitř prodejny, kde si lupič mezitím obul prodavaččiny boty na podpatku, oblékl si její kabát a chystal se odejít. Předtím sebral dva mobilní telefony a sluneční brýle.

Odsouzený: Byl jsem bos, takže nepříčetnej

Pachatel uvedl, že si událost vybavuje jen mlhavě a že ho čin mrzí. „Žil jsem jak feťák a doplatil jsem na to,“ řekl v úterý odvolacímu senátu. „Přišel jsem tam bez bot, tudíž můj stav byl nepříčetnej. Nechápu, že jsem tři dny po Silvestru běhal v ponožkách ve sněhu po Žižkově,“ dodal s tím, že by chtěl uloženou sexuologickou a protidrogovou léčbu změnit z ústavní na ambulantní, protože „už se léčil několikrát a minulo se to účinkem“.

Sedlmajerova obhájkyně požadovala, aby vrchní soud snížil uložený trest vězení pod zákonnou pětiletou sazbu. Poukazovala na to, že její klient se k celé záležitosti postavil čelem a přiznal se.

Státní zástupkyně byla zásadně proti snížení trestu. Argumentovala tím, že muž se dopustil dvou závažných zločinů. „Následky, které způsobil poškozené, neumožňují, aby na jeho jednání bylo nahlíženo benevolentně,“ podotkla. Napadená žena utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu a musela docházet na psychoterapie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám