Hlavní obsah

Za vydání knihy popírající holokaust soud potvrdil pokutu

– Brno

Pokutu 15 tisíc korun potvrdil v úterý brněnský krajský soud Hedvice Fiksové za vydání knihy popírající holokaust. Žena se marně bránila tím, že nesouzní s autorem ani jeho názory, navíc se prý od závěrů knihy distancovala.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odvolací soud potvrdil také trest 45 tisíc korun pro její vydavatelství Bodyart Press, pod jehož hlavičkou byla kniha nabízena. Soud počínání Fiksové a její společnosti označil za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Knihu Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů vydalo nakladatelství v počtu asi pěti set kusů, podle Fiksové se většina až na pár desítek kusů prodala. V publikaci přitom zaznívají tvrzení o tom, že genocida Židů nejde prokázat, neboť se nestala, jejich internace prý byla pouze bezpečnostní a podobně.

Za knihu popírající holokaust padly pokuty

Krimi

Ženu a její vydavatelství potrestal už v lednu Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou, verdikt ale napadla odvoláním jak Fiksová, tak státní zástupce. „Soud rozhodl v příkrém rozporu s trestním řádem a nevypořádal se se všemi okolnostmi případu. Před vámi sedí obžalovaná, vychovatelka z mateřské školy, která vydává knihy různého žánru. Tuto konkrétní publikaci pak vydala jen za účelem finančního prospěchu,“ tvrdil ženin advokát.

„Cítím se nevinna. Nikdy jsem nic nepopírala,“ řekla před odvolacím senátem žena. Již dříve se vyjádřila tak, že originál knihy sice nečetla, ale byla seznámena s jejím obsahem. Proto prý vytvořila vysvětlující text, že se s názory autora neztotožňuje.

Soud si pro posouzení knihy vyžádal i znalecký posudek, podle něhož jsou v publikaci reálná fakta podávána nekorektně a relevantní údaje jsou zlehčovány, zamlčovány nebo překrucovány. Přestože podle obhajoby vydavatelství nabízí knihy encyklopedického či politologického charakteru, nabídka e-shopu se jen hemží konspiračními tituly, zejména co se týká nemoci covid-19 či různých forem světovlády.

Odvolací senát v čele s Markétou Jirsovou nakonec trest potvrdil s tím, že všechna odvolání jsou nedůvodná. „Svoboda slova není bezbřehá. Pokud se obžalovaná hájí tím, že jen zajistila překlad, ale názory neschvaluje, tak proti tomu se odvolací soud ohrazuje. Kniha totiž neobsahuje žádnou předmluvu nebo něco podobného. Obžalovaná jen někde na internetu napsala, že s tím nemá nic společného. Tresty soud považuje za mírné a výchovné,“ dodala Jirsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám