Hlavní obsah

Za knihu popírající holokaust padly pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou potrestal ve čtvrtek pokutou jednatelku vydavatelství Bodyart Press Hedviku Fiksovou i samotnou společnost za vydání a prodej knihy popírající holokaust. Trest, odvíjející se od výše příjmů, zatím není pravomocný, lhůtu na rozmyšlenou si ponechali jak obžalovaní, tak státní zástupkyně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Český překlad titulu amerického antisemitského autora Davida Leslie Hoggana zajistila jednatelka společnosti Hedvika Fiksová. Kniha vyšla pod názvem Mýtus šesti milionů s nákladem až 800 kusů, většina se v letech 2016 až 2019 rozprodala.

Soudci Jiřímu Večeřovi Fiksová tvrdila, že knihu vydala ke studijním účelům. „Důvodem vydání byl finanční zisk,“ uvedla žena, která je zároveň zakladatelkou vydavatelství.

„S obsahem jsem se neztotožňovala,“ vypověděla před soudem s tím, že knihu doplnila nesouhlasným úvodem.

Když ale chtěl soudce tento text v knize ukázat, Fiksová řekla, že se tam vkládal na volném listu, což zdůvodnila nezkušeností. Zmocněnec společnosti Radomír Fiksa využil práva nevypovídat.

Policie zasahovala v knihkupectví Naše vojsko

Krimi

Soud se opřel o znalecký posudek Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V něm se mj. uvádí, že autor originálu si fakta nevymýšlí, ale vadný je způsob, jakým je podává, když relevantní údaje zamlčuje či překrucuje.

„Jde o záměrně politicky motivovanou falzifikaci,“ zdůraznil soudce z expertního vyjádření s tím, že publikace jednoznačně patří mezi ty, které popírají holokaust.

Státní zástupkyně Lenka Budzińská uvedla, že přečin popírání, zpochybňování a ospravedlňování genocidia byl u jednatelky i u samotného vydavatelství bez pochyby prokázán.

S ohledem na dosavadní řádný život však nevyužila možnost odnětí svobody, ale navrhla finanční trest s ohledem na příjem obžalovaných.

Fiksové, která pečuje o děti v mateřské škole s čistým příjmem kolem 11 tisíc korun, navrhla pokutu 19 tisíc, vydavatelství by podle ní mělo zaplatit 60 tisíc korun.

Obhájce Martin Zobač připomněl, že policie případ, na nějž upozornil Deník N, napoprvé odložila. „Stíhán by mohl být autor, jehož jsou myšlenky,“ prohlásil s tím, že úmysl nebyl obžalovaným prokázán.

Šéf Našeho vojska dostal za knihu Recepty z konopí podmínku

Krimi

Soudce Jiří Večeřa však řekl, že minimálně nepřímý úmysl naplněn byl. „Pokud čtenář nemá zkušenosti, musí čtením knihy dojít k tomu, že se genocida nekonala. Kniha šíří myšlenky, které jsou v rozporu s historickou skutečností,“ uvedl.

Stejně jako státní zástupkyně se přidržel dosavadní bezúhonnosti obžalovaných a navržený peněžní trest snížil na 15 tisíc korun pro Fiksovou a 45 tisíc korun pro vydavatelství.

Ani jedna ze stran se nechtěla k rozsudku vyjádřit na místě, na odvolání mají osm dnů od doručení písemného vyhotovení rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám