Hlavní obsah

Za vychvalování zabití tří českých vojáků v Afghánistánu potvrdil soud seniorovi podmínku

Novinky, bad
Praha

Antonín Dobner, který se na internetu pochvalně vyjádřil na adresu afghánského útočníka, který svým sebevražedným útokem před třemi lety zabil tři české vojáky, neuspěl v úterý se svým odvoláním proti lednovému verdiktu plzeňského krajského soudu. Vrchní soud v Praze tak Dobnerovi (71) potvrdil tříměsíční podmínku za schvalování trestného činu. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Antonín Dobner u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Dospěli jsme k závěru, že rozhodnutí krajského soudu v Plzni bylo správné,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Vladimír Stibořík. „Vyhodnotili jsme, že ten stupeň společenské škodlivost byl vyšší, a nejednalo se tak o přestupek ale o trestný čin,“ podotkl soudce.

Za schvalování smrti českých vojáků na misi půjde muž před soud

Krimi

Důchodce komentoval útok na patrolu v několika příspěvcích v internetové diskusi. „Za podíl na zločinecké agresi proti afghánskému lidu našli svůj spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů,” zněl jeden z nich. Podle obžaloby tím vyjadřoval sympatie k útoku na české vojáky a veřejně vychvaloval i jeho pachatele.

Sebevražedný atentátník nebyl podle Dobnera žádným stoupencem teroristů z Islámského státu, ale domorodý vesničan, který obětoval svůj život z velké nenávisti k agresi cizích států. „Nazval bych ho afghánským národním hrdinou, protože odpálit se a zemřít ve prospěch státu, kde byl doma, je hrdinský kousek. Obdobně je u nás za takového hrdinu považován Jan Palach, který se také obětoval ve prospěch státu,“ prohlásil v lednu u plzeňského soudu Dobner.

Za velebení smrti vojáků z české patroly v Afghánistánu dostal důchodce podmínku

Krimi

Jeho obhájkyně v úterý u odvolacího soudu uvedla, že její klient je přesvědčen, že jeho výroky by neměly být předmětem trestní sankce, neboť jejich společenská škodlivost nedosahuje takové intenzity, aby mohla být hodnocena jako trestný čin. Navíc podle něj není ani jisté, že se skutečně jednalo o úmyslný trestný čin. V odvolání pak Dobner žádal plzeňský rozsudek zrušit a dle zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného – pozn. red.) ho obžaloby zprostit.

„Včera jsem četl ve veřejnoprávních prostředcích, že Tálibán nemá být považovaný za teroristickou organizaci,“ uvedl na začátek svého úterního projevu Dobner. Podle něj je teroristická organizace jen Islámský stát, proti kterému prý „tvrdě vystupuje a tvrdě jej kritizuje“.

Tři čeští vojáci zahynuli při sebevražedném útoku v Afghánistánu

Amerika

Pokračoval tím, že se útok stal v zahraničí, kde „ti vojáci nemají co dělat“.

Státní zástupce v odvolání požadoval lednový rozsudek zrušit a Dobnera odsoudit za podporu a propagaci terorismu a uložit mu trest na spodní hranici trestní sazby a uložit mu trest kolem pěti let. I toto odvolání ale vrchní soud zamítl, protože se motiv sebevražedného útočníka nepodařilo prokázat a Tálibán podle soudu není teroristickou organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám