Hlavní obsah

Za zastřelení souseda v Liberci dostal muž se zhoršeným zrakem 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vraždu souseda v Liberci a za nedovolené ozbrojování dostal v pátek sedmapadesátiletý Václav Rác trest 16 let vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Václav Rác stanul před soudem za vraždu sousedaVideo: Novinky

 
Článek

O šest let staršího muže, s nímž měl dlouhodobé spory, usmrtil Rác podle obžaloby jediným výstřelem z nelegálně držené zbraně. K činu se na policii i před soudem přiznal a soud neuvěřil verzi jeho obhájce, že střílel v rozrušení, strachu a zmatku. Rácovi hrozilo až dvacet let vězení a státní zástupkyně Věra Plšková mu navrhovala osmnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Rác se hájil tím, že se bránil vůči sousedovi, který dělal příkoří lidem ve svém okolí. „Nebyl to hodný člověk, byl to pěkný rapl, ale tady u soudu to asi zaznít nemělo,“ řekl ve své závěrečné řeči Rác a sousedovu rodinu označil za organizovanou skupinu, která škodila okolí.

Případ měl neobvyklé okolnosti. Rác trpí postupující slepotou, přišel o periferní vidění a podle sebe i znalce, který ho vyšetřoval, vidí jen malý výsek před sebou. Souseda ovšem trefil přesně do čela a muž byl na místě mrtvý.

Na vraždu se připravil

Podle státní zástupkyně Ivy Plškové nešlo o náhlé hnutí mysli. „Dopředu se připravil, na místo činu přišel ozbrojený, protože předpokládal, že poškozený se za ním vrátí,“ uvedla Plšková. Ve své závěrečné řeči také zpochybnila míru poškození zraku u obžalovaného.

„Je schopný vykonávat činnosti jako jedinec se zdravým zrakem. Jezdí na kole, montuje nábytek, opravuje auta, nalévá do auta benzín. Zjevně píše dopisy, čte si, dívá se na televizi.

Není zcela nevidomý a nejméně pravý okem je schopný předměty ve svém okolí fixovat

Pro čtení policejních dokumentů nepotřeboval brýle a ani nepožádal o jinou pomoc,“ řekla státní zástupkyně.

Rácův obhájce naopak navrhoval, aby soud posoudil čin jako zabití v rozrušení, strachu a zmatku a za situace, kdy obžalovaný má oční vadu.

Za vraždu varhaníka v kostele dostal mladý muž 15,5 roku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám