Hlavní obsah

Za vraždu novorozence padl podruhé 12letý trest

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě se ve středu vzepřel rozhodnutí Nejvyššího soudu, který zrušil jeho loňský rozsudek nad 22letou vražedkyní Ladou Hájkovou z Bruntálu. Předseda senátu si však stále stojí za svým. Stejně jako loni poslal dnes ženu na dvanáct let do vězení za vraždu novorozence.

Foto: z webu MZM

Hřib satan (dřevěný model zhotovený J. Rulíškem pro houbařskou poradnu Moravského zemského muzea)

Článek

Hájková se proti loňskému rozsudku nejprve odvolala k vrchnímu soudu. Ten verdikt krajského soudu loni uznal a obžalovaná si podala mimořádný opravný prostředek - dovolání k Nejvyššímu soudu, jenž rozsudky obou nižších instancí v plném rozsahu zrušil. Podle Nejvyššího soudu totiž jde o trestný čin podle paragrafu 220, který za vraždu novorozeněte matkou v důsledku duševního otřesu po porodu počítá s mnohem nižší sazbou než v případě klasické vraždy.

"Svým rozhodnutím nechceme zpochybňovat autoritu Nejvyššího soudu," řekl předseda senátu Martin Kaňok. Jedním dechem ale dodal, že nelze přehlédnout některé okolnosti, které soud třetího stupně nevzal v úvahu. "Okolnost, že pachatelka se nacházela v rozrušení způsobeném porodem, musí být prokázána. To se však nestalo, dokonce to lze na základě vyjádření soudních znalců vyloučit," hájil soudce Kaňok svůj verdikt.

Důkazů, že šlo o promyšlenou vraždu, je podle něj celá řada. "Své těhotenství tajila, svému blízkému okolí nic neřekla. Po celou dobu nenavštěvovala ani lékaře," řekl Kaňok.

Těhotenství tajila a hájila se ztrátou paměti

Bývalá recepční bruntálského hotelu otěhotněla s neznámým mužem a plod svého milostného poblouznění přísně tajila. O jejím těhotenství nevěděl přítel, a dokonce ani její matka. Po porodu nechtěné dítě nejprve zabalila do igelitových tašek a uložila do skříně. Novorozenec se udusil.

Žena se od počátku hájí tím, že si události osudné noci nepamatuje, což ale soudní znalci vyvrátili s tím, že není možné, aby si duševně zdravá žena nepamatovala několik hodin.

Odsouzená se proti rozsudku ve středu opět odvolala k vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám