Hlavní obsah

Za vraždu manželky dostal 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na 14 let do věznice s ostrahou poslal ve středu Vrchní soud v Praze Ludvíka Morkese za loňskou vraždu manželky. Pětatřicetiletou ženu Morkes ubodal nožem po vzájemné hádce, kdy jí oznámil, že má bisexuální sklony a udržuje poměr s mužem.

Foto: magistrát FM

opravy chodníků

Článek

Vraždu podle obžaloby spáchal pět dní před Štědrým dnem v jejich obchodě s potravinami v Ústí nad Orlicí, a to zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Vrchní soud tak potvrdil rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové z letošního června a zamítl Morkesovo odvolání.

Podle rozhodnutí soudu zasadil čtyřiatřicetiletý útočník ženě devět ran nožem s čepelí dlouhou 18,5 centimetru. Většina z bodnutí zasáhla hrudník a břicho poškozené. Eva Morkesová se pokoušela z místnosti utéct, ale manžel jí to nedovolil. Po útoku schoval zhruba 20 000 korun z pokladny a fingoval loupežné přepadení obchodu.

Obhájce bránil svého klienta tím, že čin spáchal v náhlém afektu. Poté co manželce, se kterou měl půlročního syna, oznámil svou sexuální orientaci, vzala žena údajně nůž na porcování masa a naznačila, že ho chce bodnout. Tím u něj vyvolala nezvladatelný afekt, ve kterém ji zabil. Obhájce také připomněl, že se muž v průběhu vyšetřování k činu sám doznal.

Soud na lítost vraha nereagoval

"Chci se omluvit za zbytečně zmařený lidský život," uvedl Morkes ve své řeči. To, co spáchal, si prý sám nedovede vysvětlit. V žádosti o zmírnění trestu uvedl, že trpí bolestivou nemocí kloubů, která měla vliv na jeho psychický stav při osudném činu. Státní zástupce naopak poukázal na brutalita útoku, kdy byly opakované rány nožem zasazeny velkou silou.

Senát vrchního soudu argumentům Morkese ani jeho obhájce neuvěřil. V rozsudku uvedl, že tak razantní rány nožem, které Morkesovou zabily, lze považovat za trýznivý způsob vraždy. Doposud bezúhonný a řádný život, který Morkes vedl, je podle něj zohledněn už v mírné kategorii věznice, ve které si trest odpyká.

Proti dnešnímu rozsudku se nelze odvolat. Možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Morkesův obhájce řekl, že tuto možnost pravděpodobně využije. "Nemáme co ztratit," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám