Hlavní obsah

Žena uhořela v autě. Soud uložil manželovi za trýznivou vraždu 27 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Celkem 27 let by měl za mřížemi věznice se zvýšenou ostrahou strávit 45letý Pavel Nový z Kunratic u Cvikova na Českolipsku. Výjimečným trestem ho ve středu ráno potrestal Krajský soud v Liberci. Podle soudu se prokázalo, že muž nafingoval vraždu své manželky. V autě ji omráčil paralyzérem, auto s ní nechal sjet ze srázu a pak ho ještě zapálil. Verdikt je nepravomocný, Nový se proti němu na místě odvolal.

Pavel Nový před soudem v Liberci (13. března 2023)Video: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Záležitost se původně tvářila jako dopravní nehoda. Obžalovaný podal vysvětlení, že manželka jela do práce a že jeho vzbudila až policie. Znalec pak ale na autě našel ohniska požáru, vozidlo vybočilo ze silnice nezvykle zcela kolmo a mobil obžalovaného byl přihlášený ve stejném úseku, který pokrýval i místo činu,“ popsala okolnosti případu při vysvětlování svého verdiktu liberecká soudkyně Markéta Navrátilová.

Upozornila také na to, že obžalovaný při vyšetřování mnohokrát měnil své výpovědi. Ještě na policii vypovídal, že manželka chtěla spáchat sebevraždu, u soudu zase přišel s verzí, že za smrtí ženy stojí neznámý vyděrač, který ženu vydíral kvůli erotickým fotografiím a který jeho samotného pak donutil auto polít benzínem, načež se podle něj vzňalo samo.

Uhořela při 1100 stupních, popsali znalci soudu trýznivou smrt ženy

Krimi

„Jeho výpovědi se stávaly čím dál absurdnější. Tyto změny jsme považovali za zcela nevěrohodné, usvědčilo ho nejen připojení mobilu u místa činu. Po něm také vymazal svůj telefon a vyhodil manželčin, likvidoval tak důkazy. Na vraždu se připravoval, koupil si paralyzér a do auta si nachystal nádoby s benzínem,“ poznamenala soudkyně.

Novému také přitížil trýznivý způsob vraždy. „Z posudku znalce z oboru soudního lékařství vyplynulo, že poškozená byla ochromená paralyzérem. Ten jí způsobil ochromení, ale ne bezvědomí. To znamená, že poškozená vnímala, ale nemohla se hýbat a z hořícího auta se nemohla sama vyprostit. Za situace, kdy teplota v autě byla přes tisíc stupňů, si musela uvědomovat neodvratitelnost své smrti,“ uvedla státní zástupkyně Petra Pazderková.

Foto: Michael Polák, Právo

Pavel Nový u soudu v Liberci. Za zvlášť trýznivou vraždu manželky, kterou měl fingovat jako dopravní nehodu, by měl ve vězení strávit 27 let.

Nový měl navíc vraždu spáchat v době, kdy byl pravomocně odsouzený na sedm měsíců nepodmíněně za dopravní nehodu, při níž vážně zranil člověka a ujel. Při rozhodování o mimořádném trestu hrálo podle soudkyně roli také to, že čin spáchal na člověku, který mu byl nejbližší, a důsledky činu ublížil dítěti, svému jedenáctiletému synovi, kterého připravil o matku.

Nový se k verdiktu soudu v jednací síni nevyjádřil. Jeho obhájce Marek Sovička uvedl, že se jeho mandant nadále cítí nevinný a že není pachatelem skutku.

„Obžaloba podle nás nedisponuje žádnými přímými důkazy. Výrok o vině je postaven na důkazech nepřímých, které dle názoru obhajoby netvoří ucelený řetězec a není možné nad jakoukoliv pochybnost vyslovit závěr o vině obžalovaného,“ řekl novinářům obhájce.

Trojnásobná vražda a sebevražda na Přerovsku. Muž postřílel rodinu samopalem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám