Hlavní obsah

Za vraždu dvouleté holčičky hrozí muži výjimečný trest

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Výjimečný trest, tedy teoreticky i doživotí, hrozí čtyřiatřicetiletému Marku Neubauerovi z Českých Budějovic za loňskou vraždu dvouleté dcery přítelkyně. Případem se v pondělí začal zabývat trestní senát českobudějovického krajského soudu.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Marek Neubauer (vlevo) v soudní síni se svým advokátem Františkem Pohankou.

Článek

Podle obžaloby Neubauer způsobil v chatě na Českokrumlovsku dítěti v noci z 11. na 12. září 2009 rozsáhlá zranění, kterým dívka přes lékařskou pomoc 14. září v nemocnici podlehla. Počínat si přitom měl mimořádně trýznivým způsobem.

Dítě s těžkým otokem mozku se muselo ihned podrobit složité neurochirurgické operaci. Navíc bylo silně podchlazené a výčet jeho zranění zabral soudu několik minut. Přes maximální snahu lékařů se ale dívenku už nepodařilo zachránit.

Neubauer svoji vinu popírá. Připustil pouze, že v osudnou noc hlídal dceru své přítelkyně. Holčička prý nejdříve upadla ve sprše. Pak ve spánku z postele a nakonec ze schodů v patrové chatě. Záchrannou službu ale volal až okolo čtvrté ráno, kdy zjistil, že dítě nereaguje, téměř nedýchá a má tmavě promodralé rty.

„Strašně mě mrzí, co se stalo. Rozárce jsem neublížil. Možná jsem ji jen víc stiskl, když jsem s ní třásl v době, kdy se nehýbala,“ uvedl plačky při čtení připraveného textu přes soudem obžalovaný.

Rozsah zranění byl ale tak rozsáhlý, že lékaři jeho verzi zpochybnili a na případ upozornili policii.

Hlavní líčení potrvá do úterý, pak bude pravděpodobně pro omluvu soudní znalkyně z oboru psychiatrie odročeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám