Hlavní obsah

Za vraždu čajovým sáčkem jde muž na 12 let do vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal ve středu na 12 let do vězení osmadvacetiletého Slováka Jozefa Škvarku, který podle obžaloby zavraždil svého spolubydlícího. Případ je výjimečný tím, že jako vražedný nástroj pachatel použil mimo jiné čajový sáček, který oběti uvízl v krku a způsobil její udušení. Rozsudek je již pravomocný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jozef Škvarka při vyhlašování rozsudku

Článek

Obžalovanému hrozilo až 18 let vězení, vzhledem k řadě polehčujících okolností ale soudkyně vyměřila podstatně nižší trest. „Důkazní situace byla v tomto případě velmi jednoduchá, o vaší vině nejsou žádné pochyby,“ řekla soudkyně Šárka Skalská.

„Ve výměře trestu bylo nutné ocenit, že obžalovaný se k činu přiznal a spolupracoval s policií. Pokud by se tak nestalo, bylo by objasnění tohoto případu podstatně náročnější,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Incident se stal v únoru minulého roku v zahradní chatce ve Frýdku-Místku. Mezi Škarkou a bezdomovcem, který chatku obýval, došlo nejprve ke slovnímu konfliktu, který pokračoval škrcením a rdoušením rukou.

Když muž upadl na zem a zůstal bezvládně ležet, Škvarka mu podle zjištění soudních znalců vsunul do krku plastový sáček se sypaným čajem, načež došlo k uzavření dýchacích cest. Následně muže zakryl dekami, z chaty ukradl několik věcí a utekl. Muž se čajovým sáčkem během několika minut udusil.

Zadrželi ho v cirkusu

Mrtvolu se podařilo najít až za dva měsíce. Do chatky sice za tu dobu nahlédlo několik lidí, ale nikdo z nich si ukryté mrtvoly nevšiml. Policie na místě i přes značný časový odstup zajistila řadu stop DNA a prověřovala lidi, kteří chatku navštívili. Škvarku zatkla policie později v Praze. Muž, který v minulosti pracoval jako řezník a hrobník, se k činu přiznal.

Vypověděl, že s mužem se kamarádil několik let a v chatce ho navštěvoval. Potom mu půjčil peníze, a když je chtěl vrátit, bezdomovec na něj vytáhl nůž, kterým ho chtěl bodnout. Proto se prý bránil a přitom došlo k jeho uškrcení.

Po činu se několik týdnů pohyboval v okolí, nakonec se dal najmout jako ošetřovatel zvířat v cirkusu. Zde ho nakonec našla policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám